Kad un kā pasniegt fondī? Desertam, uzkodas un greznas maltītes pagatavošanai.
Tradicionālā siera fondī ir radies Šveicē, taču bieži vien to saista ar franču virtuvi, kur tas ir ieguvis vislielāko popularitāti. To var pasniegt ar gaļu, piemēram, Burgundijas gaumē, vai saldā veidā ar šokolādi un augļiem. Fondue ir ēdiens, kas paredzēts ēšanai lielākā kompānijā. Tāpēc aplūkosim, kā pagatavot fondī mājās, ar ko to pasniegt un kā izmantot tā sabiedrisko potenciālu.
Sanākt kopā ar draugiem pie fondī
Fondue kā interesanta ideja par ballītes uzkodām
Fondū rašanās vēsture ir tieši saistīta ar taupīgu un ekonomisku pieeju ēdiena gatavošanai. Leģenda vēsta, ka šo ēdienu izgudrojuši Šveices kalnieši, lai praktiski izmantotu kaltētus siera gabaliņus. Tomēr arī mūsdienās fondī pasniegšana sapulcē vai ballītē elites vidū tiek uzņemta ar lielu entuziasmu. Bagetes, gaļas, augļu vai dārzeņu gabaliņu iemērkšana kopīgā gardas karstas pastas ēdienā ir lieliska izklaide, un, pievienojot vīna pudeli, tā var būt arī juteklisks vakara elements divatā. Tomēr, lai fondī pagatavotu un pasniegtu iespaidīgu izskatu, ir nepieciešamas pienācīgi sagatavotas virtuves iekārtas. Kā izvēlēties piemērotu fondī katlu? Kas vēl nepieciešams, lai pagatavotu fondī mājās?
Mājas fondī komplekts - kādu izvēlēties?
Keramisko šokolādes fondī komplektu vai izturīgu tērauda katliņu? Izvēloties fondī katlu, liela nozīme ir tam, no kāda materiāla tas ir izgatavots. Čuguna katls ir viskvalitatīvākais un izturīgākais, taču tā lielās tendences absorbēt smakas dēļ mēs to nevarēsim izmantot dažādu veidu fondī pagatavošanai. Pretējā gadījumā jūs iegūsiet, piemēram, gaļas fondī ar maigu siera piegaršu, un šī problēma kļūst vēl lielāka, ja pēc vairākkārtējas sausa fondī pasniegšanas vēlaties to pasniegt saldā versijā.
Šeit ir neliels pārskats, kas palīdzēs jums izlemt, kādu fondī katlu izvēlēties, un mūsu ieteikumi par fondī katla materiālu katram fondī veidam.
Plīts tips | Priekšrocības | Trūkumi | Kādam fondī? |
---|---|---|---|
tērauda | - ātri uzkarst - ilgi saglabā karstumu, lai ēdiens varētu turpināt vārīties | - nepieciešama manuāla tīrīšana - ne pārāk elegants dizains | gaļas fondī siera fondī |
čuguns | - nesadeg - augsta kvalitāte - Ļoti izturīgs un noturīgs pret bojājumiem - labi vada siltumu | - Absorbē smakas - grūti tīrāms - var izmantot tikai viena veida fondī - augsta cena | universāls |
keramikas | - viegli tīrāms - neabsorbē smakas - zema cena - oriģināls dizains - daudzu krāsu versijas | - viegli sadeg, ja uzkarsē pārāk augstu temperatūru - nosliece uz plaisāšanu - nav izturīgs pret augstām temperatūrām | šokolādes fondī (mazi keramikas komplekti ar sildītāju degļa vietā), siera fondī, |
Interesants materiāls, no kura var izgatavot fondī katlu, ir arī Silargan - nerūsējošā tērauda un keramikas kombinācija. Šāds katls būs ideāli piemērots alerģiskiem cilvēkiem, jo tā sastāvā nav niķeļa. Tas ir ļoti izturīgs un viegli tīrāms.
Jau iegādes posmā ir vērts apsvērt, cik cilvēkiem gatavosiet fondī. Tas ir atkarīgs gan no katla ietilpības, gan no visa komplekta, kas papildināts ar dakšiņām un dažkārt arī bļodiņām, lieluma. Jo ietilpīgāks būs katls, jo vairāk fondī varēsiet pagatavot, bet jo ilgāks būs karsēšanas laiks.
Papildus katlam un galda piederumiem fondī komplektā jābūt arī deglim (parasti speciālai fondī pastai vai degvielai) un statīvam, lai turētu katlu virs uguns. Šokolādes fondī neprasa tik spēcīgu liesmu, tāpēc tā pagatavošanai parasti izmanto mazākus keramikas komplektus, kas aprīkoti ar sildītājiem, kuri lēni kausē šokolādi. Jūs varat atrast arī fondī traukus un piederumus ēdiena pagatavošanai mikroviļņu krāsnī.
Pikanti un saldi. Siera, gaļas un šokolādes fondī recepte
Mēdz teikt, ka kopīga gatavošana rada daudz jautrības un pozitīvu emociju, bet fondī gadījumā ēdiens ir vakara galvenais notikums.
Šveices siera fondī - izdomas bagāts ēdiens mājas ballītei
Kā pagatavot siera fondī? Vislabāk īpašā siera fondī komplektā!
Sastāvdaļas:
- 300 g Gruyere siera - 300 g Emmentaler siera - 1 glāze sausa baltā vīna - 1 ēdamkarote kartupeļu miltu - 1 ķiploka daiviņa - muskatrieksts - melnie pipari.
Atcerieties, ka fondī var izmantot dažādu veidu sierus, bet jums vajadzētu kombinēt divus dažādus sierus - nogatavinātu sieru ar asāku garšu un jaunu un maigu sieru.
Siera fondī pagatavošana ir ļoti vienkārša. Vispirms uz rupjas rīves sarīvējiet divu veidu sieru. Fondū katliņā ieber vienu ķiploka daiviņu. Ielej vīnu un samaisa. Pievieno sieru un sāk karsēt, maisot. Atsevišķā traukā izšķīdina kartupeļu miltus nedaudz vīna un pievieno tos izkusušajam sieram. Garšojiet ar pipariem un muskatriekstu un karsējiet līdz pilnīgai gludai masai.
Un ar ko pasniegt Šveices siera fondī? Mēs iesakām to pasniegt franču gaumē ar svaigu bagetu vai grauzdētu baltmaizi. Vitamīniem bagāto fondī var pagatavot arī pavasarīgā versijā ar kraukšķīgiem dārzeņiem: burkāniem, papriku, selerijas gabaliņiem vai gurķiem, arī konservētiem.
Gaļas fondī - oriģināla uzkoda vakara tikšanās reizēm
Tradicionālais fondī ir siera ēdiens, bet vakara pasākumos daudzi cilvēki vēlas, lai uz galda būtu ēdiens vai uzkodas ar gaļu. Gaļas fondī galvenokārt izmanto liellopu gaļu, bet mājputnu gaļas cienītāji šim nolūkam var izmantot arī vistas gaļu. Tomēr abos gadījumos tās ir pareizi jāsagatavo.
Burgundijas stila fondī - recepte
Sastāvdaļas:
- Sāls - pipari - eļļa cepšanai - iecienītas garšvielas: timiāns, ķiploki, oregano, baziliks.
Gaļu sāciet gatavot vismaz 4 stundas iepriekš, un, ja varat, vislabāk to darīt pat dienu iepriekš, atstājot gaļu marinādē uz nakti. Rūpīgi nomazgājiet liellopu gaļu, tad nosusiniet un sagrieziet 2 līdz 3 cm garās sloksnēs. Gaļu pārlej ar 3 ēdamkarotēm olīveļļas, pievieno sāli un piparus un, pārklātu ar foliju, ievieto ledusskapī vismaz uz 4 stundām. Eļļai var pievienot arī nedaudz vīna vai sagatavot gaļu ar savu iecienītāko marinādi.
Gaļas fondī gatavo tieši sanāksmes laikā. Fondue katlu, kas apmēram līdz pusei piepildīts ar eļļu, novieto galda vidū. Tam var pievienot arī aromātiskas garšvielas, piemēram, timiānu, ķiploku, raudeni vai baziliku. Uzkarsētā eļļa var ļoti viegli smagi apdegt, tāpēc kopīgas mielošanās laikā jāuzmanās, lai izvairītos no nelaimīga gadījuma. Katrs viesis uz dakšiņas uzliek gaļas gabaliņu un cep to, kā viņam patīk.
Iemērcējumi gaļas fondī
Burgundijas fondī noslēpums ir mērces, kas piešķir gaļai oriģinālu un atšķirīgu garšu. Populāras mērces, piemēram, bārbekjū, tartara mērce, mārrutku mērce vai tomātu mērce, ir lieliski piemērotas tikšanās reizēm ar draugiem. Lielākā daļa no tām ir majonēzes mērces, tāpēc tās ir īsta kaloriju bumba. Tiem, kas rūpējas par savu figūru, ir vērts pagatavot arī vieglu mērces versiju. To var izdarīt ļoti vienkārši.
Diētiskās ķiploku mērces recepte
Sastāvdaļas:
- 2 ķiploka daiviņas - sāls - pipari - baziliks vai oregano - 1 iepakojums dabīgā jogurta (apmēram 180 g) - 2 ķiploka daiviņas - sāls - pipari - baziliks vai oregano
Nelielu dabīgā jogurta iepakojumu (180 g) ielej bļodiņā. Pievieno 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur spiedni. Garšojiet ar sāli, pipariem un svaigu baziliku vai raudeni. Un gatavs!
Romantisks vakars divatā - ar šokolādes fondī
Šokolāde ir ne tikai labi zināms afrodiziaks, bet daudziem cilvēkiem tā ir arī bērnības garša, kas rada relaksētu un bezrūpīgu noskaņojumu. Ja meklējat ideju, kā pavadīt romantisku vakaru ar mīļoto vai mīļoto, šokolādes fondī būs lielisks risinājums. It īpaši tāpēc, ka tā pagatavošana ir triviāla un kopīgas maltītes prieks nesalīdzināmi lielāks.
Šokolādes fondī - recepte
Sastāvdaļas:
- 150 g tumšās šokolādes - 100 g piena šokolādes - 200 g krējuma siera - mīļākie augļi: zemenes, vīnogas, avenes, banāni, bumbieri.
Kā izkausēt šokolādi fondī?
Šokolādes fondī var pagatavot tajā pašā speciālajā fondī katliņā, ko izmantojat siera un gaļas ēdiena pagatavošanai. To var arī izkausēt ūdens peldē. Lai to izdarītu, lielākajā katlā uzvāriet ūdeni un ievietojiet tajā mazāko katlu. Ielejiet krējumu un pēc tam lēnām pievienojiet šokolādi. Lai izvairītos no gabaliņu veidošanās, vislabāk to iepriekš sarīvēt vai sagriezt nelielos gabaliņos. Tāpat kā siers, arī šokolāde, ja tai tiks atņemts siltums, ātri sabiezēs. Tāpēc, tiklīdz ir pagatavota gluda masa, ielejiet to īpašā šokolādes fondī komplektā. Tie ir pieejami visdažādākajās krāsās un dizainā, padarot tos ne tikai par praktisku ierīci, bet arī fantastisku galda dekoru. Elegantākais ir porcelāna šokolādes fondī komplekts, kas ir ideāli piemērots noskaņas pilnam vakaram ar otro pusīti.
Lai kopā pavadītu patiesi saldus un burvīgus mirkļus, nepietiek tikai ar šokolādi, ir nepieciešams arī pareizais noskaņojums. Noteikti apslāpējiet gaismu un aizdegiet sveces, kas lieliski saplūdīs ar tējas gaismas mirdzumu. To, kādus augļus izvēlēsieties šokolādes fondī, var izlemt tikai jūsu iztēle. Zemenes, vīnogas, avenes, kā arī šķēlēs sagriezti bumbieri vai banāni ir lieliski piemēroti šai lomai. Tas būs garšīgi!