Tieši no krāsns - smaržīgas mājās ceptas maizes un maizītes no FA
Gandrīz visā pasaulē maize ir galvenais pārtikas produkts. Pastāv daudzas maizes šķirnes, un to cep no dažādām sastāvdaļām un dažādos veidos. Tomēr veikalā pirktā maize nav pat salīdzināma ar mājās ceptu maizi. Svaigi cepta mājas maize ar savu aromātu piepildīs visu māju, un arī jūsu tuvinieki būs sajūsmā. Un pat iesācēji kulinārijas mākslā spēs to pagatavot.
Maize labā formā
Lai kļūtu par maizes cepšanas meistaru mājās, jums nav nepieciešama profesionāla krāsns vai sarežģīts aprīkojums. Viss, kas jums nepieciešams, ir vecmodīga mājas cepeškrāsns un piemērota maizes kaste. Piemēram, ideāli piemērotas ir silikona cepšanas formas, jo tās nepielipst pie mīklas un pēc maizes izņemšanas var iemest trauku mazgājamajā mašīnā.
Perfektu pašceptu maizes klaipu var izcept īpaši tam paredzētā cepamajā traukā. Tajā var arī izmērīt sastāvdaļas un pat mīcīt mīklu. Visbeidzot, viss, kas jums jādara, ir to aizvērt, ievietot cepeškrāsnī un pacietīgi gaidīt. Vienīgais mīnuss ir tas, ka brīnišķīgais aromāts rosinās apetīti, pārbaudot jūsu pacietību.
Turklāt ir pietiekami daudz laika, lai pagatavotu gardas Kaizera maizītes vai bagetes, tieši laikā ģimenes brokastīm. Un jūs, iespējams, nevarēsiet iztikt bez piedevas! Par laimi, atjautīgajās maizītes bļodiņās var cept vairākas maizītes vienlaikus. Vai arī varat spert vēl vienu soli tālāk un pagatavot gardas maizītes. Protams, vislabāk tie garšo, pārkaisīti ar sezama sēklām.
Tradicionālā kvasa maize
Pat ja jūs tikai sākat mājās gatavotas maizes piedzīvojumu, jums noteikti izdosies pagatavot tradicionālo maizi. Viss, kas jums nepieciešams, ir dažas ar karoti sajauktas sastāvdaļas, bez garlaicīgas mīcīšanas. Velns nav nemaz tik briesmīgs, kā viņu zīmē. Tāpēc ķerieties pie darba!
Sastāvdaļas:
- 5 ēdamkarotes rudzu kvasa, - 30 dag pilngraudu rudzu miltu (2000. tipa), - 30 dag luksusa kviešu miltu (550. tipa), - 10 dag saulespuķu sēklu (sezama, ķimeņu, ķirbju), - 600 ml silta ūdens, - 1 liela ēdamkarote sāls.
Pagatavošanas metode:
Rudzu miltus sajauc ar kviešu miltiem, tad pievieno pārējās sastāvdaļas. Ar lielu karoti mīcīt mīklu - tai jābūt diezgan lipīgai. Pārvieto mīklu bļodā, ietin drānā vai plēvē un dod tai laiku, lai paceltos. Tas parasti aizņem no 4 līdz 6 stundām. Pēc tam to visu ievieto iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 220 °C temperatūrā apmēram 1,5 stundas.
Vai jums patīk kraukšķīga garoza? Pirms pīrāgs tiek ielikts cepeškrāsnī, apsmērējiet tā virsu ar krēmu: uzvāriet pusi glāzes ūdens ar šķipsniņu sāls un ēdamkaroti miltu. Svarīgi, lai tas būtu karsts!
Kas par bageti, kādas piedevas?
Tradicionālās garās bagetes jau ir īsts retums. Ja jūsu veikalā valda tikai apaļas maizītes, pamēģiniet tās izcept paši. To pagatavošana aizņems mazāk laika nekā iepirkšanās!
Sastāvdaļas:
- 270 g kviešu miltu, - 180 ml remdena ūdens, - 10 g rauga, - 6 g sāls.
Pagatavošanas metode:
No ūdens un rauga pagatavojiet ieraugu. Kad tas ir gatavs, pievienojiet to miltiem, kas sajaukti ar sāli. Izmīcīt līdz gludai mīklai. Atliek malā uz 30 minūtēm, lai dubultotos. Tagad viss, kas jums jādara, ir jāievieto to kārbā un jāieliek iepriekš 180 grādos uzkarsētā cepeškrāsnī. Cep apmēram 15 minūtes, līdz bagetes iegūst zeltainu krāsu. Voilà, pasniedz galdā!
Toskānas smarža - tradicionālā itāļu fokāčija
Atceraties brīnišķīgas brīvdienas Mūžīgajā pilsētā? Mums ir kaut kas labāks par putekļainu fotogrāfiju virteni. Gardā itāļu fokāča uz mirkli pārnesīs jūs uz kādu no Romas gleznainajām ieliņām.
Sastāvdaļas:
- 200 g kviešu miltu, - 25 g rauga, - 200 ml silta ūdens, - 200 g ķiršu tomātu, - 3 zariņi rozmarīna.
Pagatavošanas metode:
Raugu izšķīdina ūdenī un nogaida, līdz raugs ir gatavs. Pievieno to miltiem, samaisot ar šķipsniņu sāls. Iemaisa nedaudz rozmarīna. Kad mīkla ir gluda, atstājiet mīklu uz 1,5 stundām, lai tā paceltos. Pēc šī laika mīklu izvelciet uz cepšanas paplātes, pārkaisiet ar atlikušo rozmarīnu un pārgrieztiem uz pusēm tomātiem. Cep 15 minūtes 180 grādu temperatūrā. Izbaudiet!
...un griešanai
Svaigu maizi nav viegli sagriezt šķēlēs, tāpēc piemērots sagriešanas dēlis un nazis ar zāģīti ir neaizstājams piederums virtuvē ikvienam, kas gatavojas pašu rokām gatavot un cept maizi, bulciņas un bagetes. Uzņēmumā FormAdore jūs atradīsiet arī griešanas dēlīšus, kas ir iebūvēti maizes traukos.