Garšīgi salāti vasarai - 5 veselīgas receptes
Karstā laikā veselīgi un barojoši salāti būs lieliska uzkoda vai pat atsevišķs ēdiens. Piedāvājam piecas receptes, kas iepriecinās ikvienu gardēdi, kā arī nodrošinās organismu ar nepieciešamajiem vitamīniem un mikroelementiem un neradīs smaguma sajūtu. Dotais sastāvdaļu daudzums ir pietiekams 4 porcijām.
Grieķu salāti ar fetas sieru
Mēs zinām ļoti daudz šo salātu versiju, bet, iespējams, vislabākā ir oriģinālā, kas nāk no Grieķijas. Tā pamatā ir veselīgas un vienkāršas sastāvdaļas, kas kombinējamas ar vienkāršu un garšīgu mērci.
Sastāvdaļas:
- Sastāvdaļas: - 2 tomāti, - 2 g gurķi, - 1 neliels sarkanais sīpols, - 1 neliels zaļais pipariņš, - 0,5 glāzes brūno olīvu, - 4 ēdamkarotes kvalitatīvas olīveļļas, - 250 g fetas siera, - 2 šķipsniņas oregano, - šķipsniņa melno piparu.
Pagatavošanas metode:
Nomazgājiet tomātus astoņās daļās, gurķus un papriku - biezās šķēlēs, sīpolus - gredzenos. Visus dārzeņus sajauc kopā bļodā, pārkaisa ar melnajiem pipariem. Pievieno olīvas. Ja nav brūno olīvu, tās var būt arī zaļas. Uzmanīgi samaisa kopā. Apkaisa ar olīveļļu un vēlreiz viegli samaisa. Oriģinālajos grieķu salātos fetas siers tiek pasniegts gabaliņā virsū un pārkaisīts ar raudeni. Varam arī siers sasmalcināt un kopā ar garšaugiem iemaisīt veselā veidā. Pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas, lai dārzeņi nepaspētu izdalīt pārāk daudz sulas. Lietošanai vislabāk izmantot speciālas salātu karotes, lai sastāvdaļas nedeformētos. Mērce sastāv tikai no eļļas un garšvielām, tāpēc bez bažām var izmantot plastmasas traukus un galda piederumus.
Jauki salāti
Nīcas salāti ir unikāli. Tie ir no Francijas dienvidiem, un tajos ir daudz sastāvdaļu un vitamīnu, ko papildina garšīga mērce. Salātu karotīte rada izsalkumu.
Sastāvdaļas:
- Sastāvdaļas: - aisberga salātu galva, - 3 tomāti, - 1 sarkanais sīpols, - 1 sarkanais pipari, - 3 olas, - 0,5 glāzes melno olīvu, - 2 saujas rukolas,
- 1 kārba tunča savā mērcē, - 1 kārba anšovu, - 1 tējkarote sinepju, - 2 ēdamkarotes vīna etiķa, - 6 ēdamkarotes olīveļļas, - sāls un pipari, - daži bazilika zariņi.
Pagatavošanas metode:
Olas, atdzesētas un sagrieztas ceturtdaļās, tāpat kā tomāti, izvāriet cietā ūdenī, atdzesējiet un sagrieziet ceturtdaļās. Papriku sagriež kubiņos un sīpolu sagriež šķēlītēs. Tunzivi notecina no marinādes. Labi noskalojiet un nosusiniet salātu lapas (noderēs koloders vai salātu žāvētājs ) un izkārtojiet tās uz šķīvja rozetes veidā. Uz salātu lapām pārmaiņus kārtojiet olas, tomātus un anšovus, arī rozetes veidā. Salātus pārkaisa ar olīvām, tunča gabaliņiem, sīpoliem un papriku. Sinepes, etiķi, eļļu un garšvielas sajauc līdz viendabīgai konsistencei. Pārlej šķīvi ar vinegreta mērci. Salātus papildiniet ar dažām bazilika lapiņām. Skaistā ēdiena izskata dēļ to ir vērts pasniegt ar unikālām nerūsējošā tērauda salātu karotēm, kas lieliski izskatās uz galda - arī kā dekorācija.
Āzijas salāti ar grilētu lasi
Āzija mums asociējas ar garšu un smaržu bagātību un raksturīgām garšvielām. Tieši tādi ir šie salāti. Laša pievienošana padara šo ēdienu bagātu ar nepiesātinātajām taukskābēm un D vitamīnu. To var viegli izmantot kā atsevišķu vakariņu ēdienu.
Sastāvdaļas:
- Sastāvdaļas: - 600 g jēla laša, - 2 burkāni, - 1 garš gurķis, - 1 mazs aisberga salāts, - 100 g.
Indijas rieksti, - 1 mazais čili pipariņš, - 1 ļoti nogatavojies un salds mango, - 10 ēdamkarotes sojas mērces, - 5 ēdamkarotes medus, - 3 ēdamkarotes sezama eļļas, - 1 citrons, - daži bazilika vai koriandra zariņi.
Pagatavošanas metode:
Samaisiet sojas mērci, medu, sezama eļļu un citrona sulu. Pievieno dažus smalki sagrieztus čilli piparus. Pusi no iegūtās mērces uzsmērē uz laša, otru pusi atlieciet malā. Ļauj zivīm vismaz divas stundas marinēties ledusskapī. Pēc šī laika laša gaļu grilējiet uz pannas aptuveni 5-7 minūtes no katras puses un ļaujiet tam nedaudz atpūsties. Ar mizotāju sarīvējiet burkānus, sagrieziet gurķi un mango šķēlītēs un kubiņos. Salātus labi nosusiniet ar dvieli vai fēnu un sagrieziet nelielos gabaliņos. Uzkarsētā pannā īsu brīdi apgrauzdē riekstus. Vislabāk sastāvdaļas izkārtot lauku bļodā vai salātu traukā. Virsū liek laša gabaliņus. Salātus pārlej ar atlikušo mērci. Salātus nesajauciet un papildiniet ar svaigiem zaļumiem.
Salāti ar avokado un mocarellu
Turpmāk parādītos salātus ir triviāli viegli pagatavot. Pateicoties rukulai un avokado, tie kļūst par vitamīnu bumbu mūsu organismam. Šo ēdienu var pasniegt uz gara šķīvja kopā ar knaiblēm, lai tas izskatītos lieliski uz jebkura galda.
Sastāvdaļas:
- Sastāvdaļas: - 1 paciņa rukolas, - 2 avokado, - 2 lieli tomāti vai 200 g ķiršu tomātu, - 2 mocarellas bumbiņas, - 100 g priežu riekstu, - gabaliņš bagetes,
- 6 ēdamkarotes olīveļļas, - 1 tējkarote sinepju, - 1 tējkarote vīna etiķa vai citrona sulas, - 1 rīvēta ķiploka daiviņa, - sāls un pipari.
Pagatavošanas metode:
Nomazgājiet un labi nosusiniet rukolu. Izklājiet to uz servēšanas šķīvja. Virspusē liek šķēlēs sagrieztus vai kubiņos sagrieztus tomātus un avokado. Sasmalciniet mocarellu un izkaisiet pa ēdienu. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Uzkarsē pannu un apgrauzdē priežu riekstus. Sajauc olīveļļu, sinepes, etiķi un ķiploku līdz viendabīgam šķidrumam. Lai iegūtu viendabīgāku konsistenci, varam izmantot speciālu mērču kratītāju. Pievienojam iepriekš apgrauzdētos priežu riekstus. Mērci vienmērīgi uzziež uz salātiem. Pasniedz ar grauzdiņiem, kas pagatavoti no kubiņos sagrieztas bagetes.
Augļu salāti
Augļu salātus ar nepacietību gaida bērni. Tie ir saldi un veselīgi, piemēroti kā papildinājums jebkurai maltītei, kā arī kā atsevišķs ēdiens karstās dienās. Tam varam pievienot praktiski jebkurus augļus - šeit ir mūsu recepte šiem sezonālajiem augļu salātiem.
Sastāvdaļas:
- 200 g avenes, - 200 g mellenes, - 200 g zemenes, - 4 persiki, - 4 rabarberu plūmes, - 2 āboli.
Pagatavošanas metode:
Augļu salātu pagatavošana vienmēr ir viena un tā pati - nav svarīgi, kādus augļus un kādā daudzumā vēlaties tiem pievienot. Katru sastāvdaļu rūpīgi nomazgājiet un sagrieziet vienāda lieluma kubiņos, vienlaikus atdalot sēkliņas. Visu sajauciet kopā bļodā. Mērce nav vajadzīga, jo to aizstāj augļu sula. Pirms pasniegšanas salātus nepieciešams aptuveni 30 minūtes atdzesēt ledusskapī. Ideāli servēšanas piederumi ir porcelāna bļoda un nerūsējošā tērauda salātu karote. Augļu skābes var negatīvi ietekmēt plastmasu.