Spiediena plīts - mūsdienīgs veids, kā gatavot ātri un veselīgi
Vai zinājāt, ka laba piediena katls paver neierobežotas kulinārijas perspektīvas? Prasmīgi lietojot, tā var kļūt par jūsu biļeti uz neparastu kulinārijas baudījumu pasauli. Ir vērts uzzināt vairāk par tā vēsturi, darbību un to, ko piedāvā labākie ražotāji!
Ātrās ēdienu gatavošanas vēsture...
Deniks Papins, spiediena katla tēvs
Iespējams, būs pārsteigums uzzināt, ka ātrspiediena katls pirmsākumi meklējami 1679. gadā, kad franču fiziķis un izgudrotājs Denī Papēns izstrādāja pirmo hermētisko katlu ar drošības vārstu, kurā gatavošanas laikā radās augsts spiediens. Iespējams, zinātnieks nenojauta, kādu epohālu atklājumu viņš ir izdarījis. Šis katls, ko izgudrotājs nosauca par "kaulu mīkstinātāju", kļuva ne tikai par virtuves ātrvārāmā katla prototipu, bet arī par autoklāva - ierīces, ko cita starpā izmantoja ķirurģisko instrumentu un medikamentu sterilizācijai - prototipu.
Turklāt Papēna darbs pie šī izgudrojuma ļāva izstrādāt tvaika dzinēju, ko darbināja zem spiediena izplūstošs tvaiks. Kurš gan būtu domājis, ka no spiediena katla, kas atrodas tik tuvu tvaika kuģim! Diezgan ātri Papēna novatoriskā ideja guva plašu piekrišanu, un spiediena katli, kurus ilgi dēvēja par Papēna tējkannām, kļuva par pastāvīgu virtuves iekārtu visā pasaulē.
370,90 €
Spiediena katli Vitaquick ar stikla vāku 3,5 l + 6 l 3 daļu
Fissler
Produkts īslaicīgi nav pieejams
Kā darbojas spiediena katls?
Hermētiska gatavošana
Spiediena katls darbības princips daudziem ir diezgan noslēpumains. Vidējās zināšanas aprobežojas ar to, ka gatavošana šādā katlā notiek vidē ar paaugstinātu spiedienu. Ko tieši ietver gatavošanas process spiediena katlā?
Pateicoties katla hermētiskumam, ūdens sildīšanas rezultātā radušies tvaiki izraisa spiediena paaugstināšanos katlā līdz 1,6-2 atmosfērām. Šis spiediens paaugstina ūdens viršanas temperatūru līdz 112-120 °C. Tieši šeit slēpjas viss gatavošanas ātruma noslēpums. Salīdzinājumam: augstkalnu apstākļos, kur ūdens vārīšanās temperatūra pie pazemināta spiediena ir aptuveni 80-90 °C, kartupeļu vārīšana var aizņemt vairākas stundas, bet spiedtraukā - 6 minūtes!
Spiediena katla konstrukcija
Spiediena katla pilnīgu hermētiskumu nodrošina tā unikālā konstrukcija. Katla vāku, kam ir īpašs blīvējums, aizver savstarpēji savienotas vai spiediena atsperes. Gatavošanas laikā tvaiks to cieši piespiež pie katla atloka, piespiežot to no iekšpuses, tādējādi nodrošinot katla pilnīgu hermētiskumu. Tomēr, ja liekais tvaiks nevarētu izplūst, pēc kāda laika katlā veidotos tik liels spiediens, ka tas varētu pārplīst.
Šā iemesla dēļ katrai ātrspiediena katlam ir regulēšanas vārsts, caur kuru izplūst tvaiks. Tas parasti ir metāla stienis, kas aizbloķē tvaika izplūdes atveri, kura atrodas uz ātrvārītavas vāka. Kad tiek pārsniegts noteikts spiediens, stienis tiek pacelts uz augšu, atbrīvojot atveri, pa kuru izplūst liekais tvaiks. Kad spiediens iekšpusē pietiekami samazinās, stienis atkal aizbloķē atveri. Šādā veidā vārglāzē tiek uzturēta nemainīga spiediena vērtība, lai viss gatavošanas process noritētu vienmērīgi.
Ātri, veselīgi un ērti. Ēdienu gatavošanas spiediena katlā priekšrocības
Apbrīnojams gatavošanas ātrums
Spiediena katlu hermētiskuma sekas galvenokārt ir gatavošanas procesa ātrums. Gatavošanas laiku var samazināt pat par 70 %! Pateicoties tam, gatavotais ēdiens, kas īsāku laiku tiek pakļauts karstuma un ūdens iedarbībai, saglabā vērtīgos mikroelementus un vitamīnus, kas netiek izskaloti, kā tas notiktu ilgstoša gatavošanas procesa laikā parastā katlā. Īpaši svarīgi ir tas, ka, gatavojot dārzeņus, nemainās arī ēdiena krāsa.
Spiediena katla hermētiskums arī ļauj pilnībā izbaudīt ēdiena garšu un aromātu. Gatavojot parastā katlā, daudz garšas un aromātisko vielu izplūst kopā ar tvaiku. Savukārt ātrvārītavā, izlaižot tikai nelielu daudzumu tvaika, saglabājas visas vielas, kas veido ēdiena garšu.
Enerģijas taupīšana ... un aromātus
Svarīgs ir arī enerģijas ietaupījums līdz pat 50 %, ko ļauj panākt gatavošana ātrvārītavā. Tas ir tāpēc, ka gatavošanas process ir ne tikai īsāks, bet arī prasa mazāk enerģijas, jo katls nezaudē siltumu, lieki izplūstot tvaikam. Turklāt, gatavojot ēdienu spiedtraukā, gan virtuvē, gan visā mājoklī neveidojas nepatīkamas gatavošanas smakas, piemēram, vārot pupiņas vai kāpostus.
Lietojot ātrvārītāju, var arī aizmirst, kas ir piededzis ēdiens. Apdegšana vienkārši nav iespējama, jo traukā vienmēr ir ūdens. Tāpēc šāda veida traukus ir viegli tīrīt.
230,20 €
Spiediena katls Vitavit Premium ar perforētu ieliktni 1,8 l
Fissler
Produkts īslaicīgi nav pieejams
Gatavošanas zem spiediena noslēpumi
Tāpat kā jebkurā citā mākslā, arī ēdiena gatavošanā ātrvārītavā ir nepieciešamas zināšanas par noteiktiem noteikumiem. Katlā vienmēr jābūt šķidrumam, tāpēc pārliecinieties, ka ielejat pareizo daudzumu. Mūsdienās ātrspiediena katls ļauj mums gatavot ēdienu divos veidos:
- vārot un vārot ūdenī vai buljonā.
- tvaicējot ar īpašiem ieliktņiem.
Ūdens daudzums ir svarīgs!
Pirmajā gadījumā, vārot vai sautējot ēdienu, ūdens vai buljona daudzumam jābūt ne mazākam par divām tasītēm un ne lielākam par 2/3 no katla tilpuma. Savukārt tvaicējot tvaikā, jāielej apmēram 6 tases ūdens. Gatavojot ēdienus, kas gatavošanas laikā uzbriest, katlam jābūt tikai līdz pusei pilnam. Lai izvairītos no pārvārīšanas, ir svarīgi precīzi noteikt laiku, tāpēc vienmēr ir labi, ja pa rokai ir taimeris.
Īpaša uzmanība jāpievērš vāka atvēršanai. Vāks nav jānoņem uzreiz, bet gan jānolaiž tvaiks, kas pēc vārīšanas ir sakrājies katlā, lai izlīdzinātos spiediens iekšpusē un ārpusē.
Ko var gatavot ātrvārītavā?
Daudzi jaunie šāda veida katlu lietotāji bieži brīnās, kādiem nolūkiem izmantot iegādāto ierīci. Praktiski visam! Spiediena katli vislabāk der dārzeņu un gaļas pagatavošanai. Tos var izmantot arī zupu vai sautējumu pagatavošanai.
Daži piemēri? Ribas sēņu mērcē - 10 minūtes, tvaicēta zivs - 6 minūtes, liellopa buljons - 20 minūtes, pildīti kāposti - 25 minūtes, sparģeļi - 5 minūtes, pīle ar persikiem - 30 minūtes. Šāda ēdiena izmantošanas iespējas ir praktiski neierobežotas!
451,30 €
Spiediena katls Vitavit Premium ar papildu pannu, perforētu ieliktni un metāla vāku 4,5 l
Fissler
Produkts īslaicīgi nav pieejams
Perfektu spiediena vārītāju jomā
Vitavit Premium sērijas ātrspiediena katls piedāvā ne tikai saudzīgu un ātru gatavošanas režīmu, bet arī tvaika funkciju. Tvaika katlā nav spiediena uzkrāšanās, tāpēc gatavošanas laikā varat viegli noņemt vāku, lai samaisītu ēdienu vai pievienotu garšvielas.
Fissler ir nodrošinājis ne tikai savu ātrspiediena katla funkcionalitāti un augstāko kvalitāti, bet arī to eleganto dizainu. Tie ir izgatavoti no pulēta nerūsējošā tērauda un plastmasas, un tie pārsteidz ar modernām līnijām un racionālām formām. Fissler ātrspiediena katls ar rūpīgi izstrādātiem katliem, vākiem, rokturiem un mērierīcēm var lepoties ar zvaigznes statusu savā kategorijā. To atzina augstākās dizaina institūcijas, piešķirot Vitavit Premium un Vitavit Comfort ātrspiediena katliem prestižo Red Dot balvu par produktu dizainu 2009. gadā. Žūrija atzinīgi novērtēja inovatīvo dizaina pieeju un moderno ergonomikas principu iekļaušanu dizainā. Verdikts tika pamatots šādi:
"Šīs sērijas ātrspiediena katli nosaka jaunus dizaina un lietošanas ērtuma standartus. (.) To modernajā, samazinātajā stilā ir pielāgoti šāda veida traukiem raksturīgie elementi, piemēram, galvenais vadības vārsts, un tie interpretēti inovatīvā veidā. Es domāju, ka nekas vairāk nav jāpiebilst."