PADOMI

Sildošas zupas rudenim un ziemai. Kurus zupas termosus izvēlēties?

Sildošas zupas rudenim un ziemai. Kurus zupas termosus izvēlēties?

Author:

Jānis Krūmājs

05.10.2023

Pamazām sākas rudens un ziemas sezona, un tas nozīmē tikai vienu - aromātisku, sildošu zupu sezonu. Nav citas maltītes, kas aukstā, lietainā un vējainā dienā tik labi sasildītu ķermeni un dvēseli. Ja jums vēl nav iecienītas zupas receptes, kas pagatavota no sezonāliem dārzeņiem, un jūsu virtuvē trūkst piemērotu piederumu to uzglabāšanai, šis raksts ir domāts tieši jums!

Zupas - uztura izvēle nr1 rudenī un ziemā

Zupa neapšaubāmi ir viens no ēdieniem, ko rudenī un ziemā ēdam visbiežāk. Vasarā dažiem cilvēkiem galvassāpes sagādā tikai doma par tvaicējošas zupas pilnu bļodu, taču rudens un ziemas dienās nav nekā labāka par karstas zupas porciju. Šajos aukstajos gada mēnešos īpaši vērts likt uz tām, kas, pateicoties to sastāvdaļām, papildus sasildīs organismu un palīdzēs uzturēt pareizu imunitāti. Lūk, dažas pārbaudītas zupu receptes, kuras, vienreiz nobaudītas, kļūs par pastāvīgu jūsu ēdienkartes sastāvdaļu!

Aromātiskā ķirbju zupa - rudens karaliene

Ķirbju zupa - rudenī un ziemā mēs to droši varam saukt par visu zupu karalieni. Galu galā rudens ir šī unikālā dārzeņa sezona - un tā veselību veicinošo īpašību dēļ patiešām ir vērts izmantot sezonas priekšrocības. Nākamā recepte būs trumpis ikvienas ģimenes vakariņās!

Sastāvdaļas 4 porcijām:




-
- 25 g sviesta;
- 1 tējkarote svaiga rīvēta ingvera;
- 1 tējkarote kurkumas pulvera;
- 1 tomāts/ puse kārbas sagrieztu tomātu šķēlēs;
- 1 un 1/2 glāzes buljona;
- 1 glāze piena.

Pagatavošana:

1. Nomizojiet ķirbi, izņemiet sēklas un sagrieziet mīkstumu kubiņos.
2. Nomizojiet kartupeļus un sīpolus, sagrieziet tos kubiņos, nomizojiet ķiplokus un sagrieziet tos šķēlēs.
3. Nomizojiet ķirbi, izņemiet sēklas un sagrieziet mīkstumu kubiņos.Sīpolus un ķiplokus apcep sviestā lielākā pannā vai lielā katlā, tad pievieno ķirbi un kartupeļus.
4. Garšojiet ar sāli, kurkumu un ingveru.
5. Apcepiet maisījumu apmēram 5 minūtes, laiku pa laikam maisot.
6. Katliņā sajauciet ķirbi un kartupeļus.Ielejiet dārzeņos karsto buljonu, pārklājiet un uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai,
un pēc tam - vāriet uz vidējas uguns apmēram 10 minūtes.
7. Apvāriet, nomizojiet un sagrieziet svaigos tomātus ceturtdaļās, izņemiet kātiņus un sēklas.
8. Nomizojiet tomātus, nomizojiet un sagrieziet tos ceturtdaļās, izņemiet kātiņus un sēklas.Tomātu mīkstumu sagrieziet kubiņos un pievienojiet zupai (ja esat izvēlējies konservētus tomātus
, vienkārši pievienojiet tos tieši buljonā kopā ar dārzeņiem).
9. Sajauciet un vāriet 5 minūtes, līdz dārzeņi kļūst mīksti.
10. Visu sajauciet, pievienojot pienu.

Tas ir viss! Zupu var pasniegt, pievienojot krējumu un/vai ķirbju vai saulespuķu sēklas - vislabāk, ja tās viegli apgrauzdē sausā pannā. Sīpoliem un ķiplokiem var pievienot arī sagrieztus burkānus.

Rudens dāvanas katlā - tradicionālā sēņu zupa

Burkāni, baravikas, baravikas, baravikas, lauru baravikas, gailenes... - bez tām rudens nebūtu rudens! Sēnes ir ideāla bāze daudziem rudens un ziemas ēdieniem, un šajā gadalaikā absolūta ēdienkartes sastāvdaļa ir sēņu zupa, vēlams, gatavota no pašu audzētām sēnēm. Laiks uzzināt recepti!

Sastāvdaļas 4 porcijām:

- 450 g sēņu (baraviku, gaileņu);
- 2 burkāni;
- 5 kartupeļi;
- 1 sīpols;
- 1 ēdamkarote sviesta;
- 2 ēdamkarotes augu eļļas;
- 2 litri buljona;
- 200 ml 18% krējuma;
- sāls un pipari pēc garšas;
- nedaudz dilles.

Pagatavošana:

1. Sēnes rūpīgi notīriet, noskalojiet un sagrieziet mazākos gabaliņos.
2. Sīpolus sagrieziet kubiņos un pēc tam apcepiet eļļā, neaizmirstot
samaisīt.
3. Pievienojiet nomizotus un kubiņos sagrieztus burkānus, samaisiet un visu apcepiet 3-4 minūtes.
4. Sēnes sagrieziet kubiņos un apcepiet eļļā.Pievieno nomizotus un kubiņos sagrieztus kartupeļus un ēdamkaroti sviesta.
5. Visu apcep 2-3 minūtes, ik pa brīdim samaisot.
6. Dārzeņus pārlej ar karstu buljonu un uzvāra.
7. Pēc 10 minūtēm pievieno sagrieztas sēnes un atkal uzvāra. 8. Pēc 10 minūtēm pievieno sagrieztas sēnes un atkal uzvāra.
8. Visu vāra apmēram 10 minūtes, līdz dārzeņi ir pietiekami mīksti.
9.   zupu ar sāli un pipariem, pievienojiet sasmalcinātas dilles un, kad karstums ir samazināts, pievienojiet iebiezināto krējumu.

Voilà- ideālā sēņu zupa ir gatava! Kādēļ gan to nedabūt uz sava galda nākamajās svētdienas vakariņās?

Gulaša zupa - droša un ļoti iecienīta klasika

Runājot par rudenī vai ziemā ideāli piemērotām zupām, nevar nepieminēt gulaša zupu. Tā ir ne tikai sildoša, bet arī ārkārtīgi sātīga maltīte, kas viegli var aizstāt otro ēdienu. Tā ir ideāla ideja ģimenes kopā sanākšanai pie galda vai nedēļai, kad nav daudz laika ēdiena gatavošanai - tad lielākos daudzumos gatavoti vienas katliņa ēdieni izrādās īsts glābiņš.

Sastāvdaļas 4 porcijām:

- 300 g cūkgaļas pleca vai vistas krūtiņas;
- 700 g svaigu tomātu/1 glāze sagrieztu konservētu tomātu;
- 1 sarkanais pipariņš;
- 3 kartupeļi;
- 3½ glāzes buljona;
- 1 tējkarote tomātu pastas;
- 2 ēdamkarotes sviesta;
- 1 sīpols;
- 1 ķiploka daiviņa;
- 1 tējkarote saldās paprikas pulvera;
- šķipsniņa asās paprikas pulvera;
- 2 zariņi timiāna/1 tējkarote žāvēta timiāna;
- puse glāzes baltā vīna;
- pētersīļi.

Pagatavošana:

1. Sīpolu nomizo un sagriež kubiņos, ķiploku nomizo un sagriež uz pusēm, tad visu apcep sviestā.
2. Pievieno kubiņos sagrieztu gaļu un kārtīgi apcep no visām pusēm.
3. Pievieno paprikas pulveri un timiānu un kādu laiku apcep, laiku pa laikam samaisot.
4. Ielej vīnu un vāra 1-2 minūtes, pievieno karstu buljonu un uzvāra.
5. Pievieno pētersīļus un sasmalcina.Pievieno svaigus, mizotus un kubiņos sagrieztus tomātus vai konservētus sagrieztus tomātus ar tomātu pastu.
6. Garšo ar sāli un pipariem, pārklāj katlu ar vāku un vāra apmēram pusotru stundu.
7. Tad pievieno kubiņos sagrieztu papriku un kartupeļus, samaisa un vāra pārklātu vēl pusstundu/līdz kartupeļi ir pietiekami mīksti.
8. Apkaisa ar sasmalcinātām pētersīlēm.

Gulašzupa ir gatava - baudiet!

Aromātiskās karstās zupas - kā tās uzglabāt?

Jūs jau zināt, kā pagatavot labākās zupas, kas efektīvi sasildīs vējainā un aukstā dienā. Bet ko darīt, ja vēlaties šādu maltīti paņemt līdzi uz darbu vai universitāti? Neiztikt bez pareizās termosa pusdienu kastes! Veikala FormAdore sortimentā jūs atradīsiet vairākus ieteikumus, kas noderēs daudzās situācijās un sildīs jūs pēc garas pastaigas vēsākā dienā. Porcija mājās gatavotas zupas noteikti ir labāka izvēle nekā maltīte nejaušā restorānā vai ātrās ēdināšanas iestādē.

Kā uzglabāt un transportēt aromātiskās zupas, lai tās labi uzsildītos arī pēc dažām stundām?

Viens no ieteicamajiem risinājumiem ir Stanley Legendary Classic Thermos Dinner Thermos. Tas ir uzticams trauks īpašiem uzdevumiem, un, pateicoties tā dubultas izolācijas sieniņām, tas saglabās zupu karstu līdz pat 15 stundām. Termoss ir izgatavots no izturīga 18/8 nerūsējošā tērauda, un tas iztur pārbaudījumus jebkuros apstākļos - gan darbā un skolā, gan ekstrēmos ziemas izbraucienos. Vēl viens interesants piedāvājums, kas jūs neliks vilties rudenī un ziemā, ir tā paša ražotāja pusdienu termoss Classic. Jūsu zupa tajā saglabāsies silta līdz pat 7 stundām . Termosam ir arī praktiska karote - lai jums nebūtu jāuztraucas, ja no mājām aizmirsīsiet galda piederumus.

Interesanti!

Eva Solo zīmols nav aizmirsis arī par sildošu zupu cienītājiem - tā vakariņu termoss To Go būs tikpat laba izvēle kā tā priekšgājēji. Tā praktiskā apdare, ietilpība līdz 710 ml un izturīgā tērauda konstrukcija padara to par lielisku izvēli neatkarīgi no situācijas. Ievērības cienīgs ir arī Black+Blum pusdienu termoss ar praktisku formētu karoti.

Izvēlieties savu pusdienu termosu un izbaudiet gardas mājās gatavotas zupas garšu, lai kur jūs atrastos! Un, ja papildus karstajai zupai vēlaties, lai jums vienmēr līdzi būtu arī mīļākais aromātiskais dzēriens, iepazīstieties ar mūsu termosu un termo krūžu klāstu kafijai vai tējai - izvēle ir patiešām liela!