PADOMI

Sēņu sezona! Mēs apkopojam interesantas receptes.

Sēņu sezona! Mēs apkopojam interesantas receptes.

Author:

Jānis Krūmājs

03.10.2024

"Uz sēnēm! Katru brīvu dienu...". - Kas zina, bet vecie ļaudis lieliski zināja, kā gūt prieku no tādiem vienkāršiem priekiem kā brauciens uz mežu, meklējot rudens aromātiskos dārgumus. Galu galā, vai pastaiga starp kokiem mierā un klusumā, apvienojumā ar lielo baraviku, baraviku, baraviku un lauru baraviku vākšanu, nav brīnišķīgas dienas recepte? Īpaši, ja, atgriežoties mājās, no šīm sēnēm var pagatavot brīnišķīgu, aromātisku maltīti.

Sēnes - kāda ir to uzturvērtība?

Lai gan sēnes galvenokārt tiek novērtētas to neticamās garšas un apburošā aromāta dēļ, nevajadzētu aizmirst, ka tās ir arī bagātīgs uzturvērtības avots. Atkarībā no sugas tās var saturēt līdz pat aptuveni 80 % ūdens, bet pārējais ir olbaltumvielas, kas satur gandrīz visas aminoskābes. Daudzus var pārsteigt tas, cik daudz vitamīnu slēpjas šajās delikatesēs. Sēnes nodrošina organismu ar A vitamīnu, B grupas vitamīniem un C, D un E vitamīniem, kā arī minerālvielām (kāliju, fosforu, kalciju un magniju ) un spēcīgām dabīgām antibiotikām (no sēnēm iegūst penicilīnu, streptomicīnu un tetraciklīnu). Tāpēc regulāra sēņu lietošana var pozitīvi ietekmēt imūnsistēmas darbību un palīdzēt samazināt holesterīna līmeni.

Kā vākt sēnes, lai tās būtu drošas?

Atbilde ir vienkārša un acīmredzama, taču nekad nav pietiekami atgādināt drošības pamatnoteikumus. Mēs vācam tikai tās sēnes, kuras pazīstam! Ja mums ir kādas šaubas par to, vai atrastā sēne ir ēdama vai indīga, mēs, protams, neliksim to grozā. Protams, var izmantot fotogrāfijas no sēņu atlanta vai internetā atrodamo informāciju, taču nepieredzējušiem sēņotājiem savas drošības labad pēc katra izbraukuma uz mežu ar saviem atradumiem būtu jāziņo tuvākajā SANEPID stacijā un jālūdz speciālistiem pārbaudīt, vai starp savāktajām sēnēm nav sēne, kuras lietošana uzturā apdraudētu veselību vai dzīvību.

Groziņš Bloomingville rotangpalmas 44 cm

85,50 €

Groziņš Bloomingville rotangpalmas 44 cm

Bloomingville

Izsūtīšana līdz 10 darba dienām

Soma Sjopper-Kees dzeltena

65,40 €

Soma Sjopper-Kees dzeltena

Fatboy

4 varianti

Soma Taschelino Organic Nature zaļa

15,20 €

Soma Taschelino Organic Nature zaļa

Koziol

4 varianti

Universāla soma Ribbed Tote 70 cm

111,00 €

Universāla soma Ribbed Tote 70 cm

Bolia

2 varianti

Groziņš Carrybag stepēts bēšs

77,90 €

Groziņš Carrybag stepēts bēšs

Reisenthel

2 varianti

Soma Maxim Bag zaļa S

81,70 €

Soma Maxim Bag zaļa S

Hay

Izsūtīšana līdz 10 darba dienām

Iepirkumu soma Sobremesa sarkana

18,30 €

Iepirkumu soma Sobremesa sarkana

Hay

4 varianti

Uzticami veidi, kā uzglabāt sēnes

Sēnes vislabāk garšo svaigas, bet, protams, tās var arī uzglabāt, ja neplānojat visas uzreiz apēst. Lūk, dažas pārbaudītas metodes.


Īslaicīgai sēņu uzglabāšanai vislabāk noder ledusskapis, taču atcerieties, ka, atstājot sēnes ledusskapī, tās jāpatērē vēlākais nākamajā dienā, citādi tās var vienkārši sabojāties. Lai sēnēm nodrošinātu piemērotus apstākļus, tās jānovieto traukā, kurā cirkulē gaiss (vislabāk ir sietiņš vai cedītājs), vai arī tās jānovieto uz auduma un jāpārklāj ar auduma gabalu. Turklāt sēnes nedrīkst tīrīt vai mērcēt ūdenī. Tas jādara tieši pirms patēriņa.

Vēl viena izmēģināta un pārbaudīta sēņu uzglabāšanas metode ir to sasaldēšana. Lai gan šo metodi nevar izmantot visām sugām (piemēram, melnvaboles, baravikas, gailenes un citas plakanās gailenes to necieš), populārākās un iecienītākās lauru baravikas un gaileņus bez bažām var uzglabāt saldētavā līdz pat 8 mēnešiem.
Pirms sasaldēšanas sēnes ir svarīgi blanšēt sālītā verdošā ūdenī, pēc tam notecināt un kārtīgi nosusināt. Apskatiet mūsu saldēšanas traukus.

sēņu piedeva
ēdiena noformējums

Sēņu žāvēšana - kā ilgāk saglabāt to garšu?

Lai gan sēņu žāvēšana ir darbietilpīga metode, tā ir lietderīga, jo īpaši, ja sēņošana beidzas ar bagātīgu ražu. Sēnes var kaltēt vismaz 3 veidos:

  • cepeškrāsnī
  • svaigā gaisā.
  • īpašā sēņu, augļu un dārzeņu žāvētavā.

Žāvēšana krāsnī parasti ilgst aptuveni 8 stundas. Temperatūrai jābūt iestatītai uz 40-50 grādiem pēc Celsija, un cepeškrāsns durvīm jābūt nedaudz aizvērtām, lai viss mitrums no sēnēm varētu iztvaikot. Tradicionālākā un arī darbietilpīgākā metode ir žāvēšana brīvā dabā. Notīrītas un sagrieztas šķēlēs vai sasmalcinātas sēnes jāuzvelk uz diega, un tad sēņu krelles jānovieto siltā vietā dzīvoklī (vēlams pie plīts vai, ja iespējams, virs ogļu plīts). Ērti ir izmantot arī sēņu žāvētāju, kas, pateicoties īpašai konstrukcijai, vienmērīgi sadala silto gaisu pa visu virsmu. Ja temperatūra ir 70-80 grādi pēc Celsija, sēnes ir izžāvētas jau pēc aptuveni 5-6 stundām.

trīskārša sēnīte
izkaisītas gailenes

Idejas ēdieniem, kuros izmanto sēnes

No sēnēm var pagatavot neskaitāmus brīnišķīgus ēdienus - gan tādus, kas piemēroti īpašiem gadījumiem, gan tādus, kurus var baudīt ikdienā kopā ar mīļajiem.

Lazanja ar sēnēm

Lieliska ideja, kā izmantot sēnes sātīgu vakariņu pagatavošanai, ir pagatavot sēņu lazanju.

Sastāvdaļas:






- Svaigas vai saldētas sēnes (vēlams, lauru baravikas un cūkgaļas) - 750 g - dažas ķiploka daiviņas - sauja sasmalcinātu pētersīļu - eļļa cepšanai - piens - 1 ēdamk.




glāze - Milti - dažas ēdamkarotes - ½ kubiņa sviesta - Rīvēts muskatrieksts - Rīvēts mocarellas siers cepšanai - 1 paciņa - Rīvēts parmezāns vai cits ciets nogatavināts siers - ¾ glāzes.

Pagatavošanas metode:

  1. Pagatavojiet makaronu loksnes, lai tās nedaudz mīkstinātos, jo, cepot solo, tās var nebūt pietiekami mitras, lai iegūtu pareizo tekstūru.
  2. Uz šķēlītēm vai ceturtdaļām sagrieztas sēnes (ja izmantojat saldētas, tās, protams, pirms tam jāatkausē) apcepiet pannā olīveļļā kopā ar sagrieztu ķiploku un pētersīļiem. Samaziniet siltumu, pievienojiet sasmalcinātus pētersīļus un sautējiet uz lēnas uguns vēl dažas minūtes, līdz tās kļūst mīkstākas. Garšojiet ar sāli un pipariem.
  3. Atsevišķā katliņā pagatavojiet bešamelu. Izkausētajam sviestam pievieno dažas ēdamkarotes miltu un apcep, līdz viegli apbrūnē. Ielej pienu, pievieno muskatriekstu un šķipsniņu sāls un intensīvi maisa, līdz izveidojas gluda un nedaudz šķidra masa.
  4. Cepeškrāsnsizturīga trauka apakšā izvieto pirmo makaronu kārtu un pārklāj ar sēņu un bešameļa kārtu. Atkārto, līdz visas sēnes ir pārklātas, atstājot nedaudz bešameļa pašam virspusē.
  5. Virspusē saklājiet rīvētu mocarellu un parmezāna sieru. Cep apmēram 40 minūtes 180 grādu temperatūrā.
  6. Pēc cepšanas ļaujiet apmēram 30 minūtes atpūsties, līdz makaroni ir nedaudz sastinguši un ieguvuši pareizo konsistenci. Kad makaroni ir nedaudz atdzisuši, tos ir vieglāk porcionēt.
blanšēšana
sēņu grilēšana
Karstumizturīgs trauks Grand Cru kvadrātveida 24 cm

38,90 €

Karstumizturīgs trauks Grand Cru kvadrātveida 24 cm

Rosendahl

Izsūtīsana līdz 21 darba dienai

Cepešpanna Fissler ovāla 8,8 l

190,00 €

Cepešpanna Fissler ovāla 8,8 l

Fissler

Izsūtīšana 24 h laikā

Karstumizturīgs trauks Legio Nova ar vāku

196,50 €

Karstumizturīgs trauks Legio Nova ar vāku

Eva Solo

Izsūtīšana līdz 15 darba dienām

-10%
Karstumizturīgs trauks Clever Cooking L

50,20 €50,20 €

Karstumizturīgs trauks Clever Cooking L

Villeroy & Boch

3 varianti

Sēņu zupa kā vecmāmiņas zupa

Tīrs vai bļoda ar tvaicētu un biezu sēņu zupu ir ēdiens, kas noteikti var uzlabot garastāvokli pat drūmākajā rudens pēcpusdienā. To var pagatavot no kaltētām, svaigām vai saldētām sēnēm. Ja izmantojat pirmās, iepriekšējā dienā tās pārlejiet ar siltu ūdeni un atstājiet mērcēties. Lai gatavošana būtu vieglāka, izmantojiet izturīgu, kvalitatīvu katlu.

Sastāvdaļas:









- Sastāvdaļas: - 600 g svaigu vai aptuveni 100 g žāvētu sēņu (vēlams jauktu) - 1 litrs buljona (var būt dārzeņu, mājputnu vai liellopa gaļas - atkarībā no personiskajām vēlmēm) - 1 sīpols - dažas ķiploka daiviņas - 2-3 mazi kartupeļi - 1 burkāns - sviests sēņu apcepšanai - sauja svaigu pētersīļu - 30 % krējuma - 200 ml.

Pagatavošanas metode:

  1. Sīki sagrieztu kartupeli un burkānu pievieno buljonam un vāra, līdz dārzeņi kļūst mīksti.
  2. Uz pannas uz karsta sviesta pagatavojiet sagrieztas sēnes, sīpolu un ķiploku.
  3. Pēc aptuveni 10 minūtēm sēnes pārliek katlā ar buljonu, pievieno krējumu, sasmalcinātus pētersīļus un uz lēnas uguns vāra, līdz garšas apvienojas.
  4. Var pasniegt ar krējumu skāba krējuma vai siera grauzdiņiem.
sēņu kastrolis
sēņu zupas krēms
Bļodiņa All-Time

14,30 €

Bļodiņa All-Time

A di Alessi

Izsūtīšana 24 h laikā

Bļodiņa Sandrine gaiši pelēka

22,10 €

Bļodiņa Sandrine gaiši pelēka

Bloomingville

1 variants

Bļodiņa Neri

17,20 €

Bļodiņa Neri

Bloomingville

Izsūtīšana 24 h laikā

Zupas bļodas Karine 2 gab.

26,40 €

Zupas bļodas Karine 2 gab.

Bloomingville

Izsūtīšana 24 h laikā

-10%
Bļodiņa Artesano Provencal Lavender 600 ml

27,90 €27,90 €

Bļodiņa Artesano Provencal Lavender 600 ml

Villeroy & Boch

Izsūtīšana 24 h laikā

Bļodiņas Le Creuset Rainbow krāsainas 16 cm 6 gab.

98,00 €

Bļodiņas Le Creuset Rainbow krāsainas 16 cm 6 gab.

Le Creuset

Izsūtīšana līdz 10 darba dienām

Bļodiņa Rhombe Earth pelēkbrūna 15,5 cm

46,20 €

Bļodiņa Rhombe Earth pelēkbrūna 15,5 cm

Lyngby

Izsūtīšana līdz 2 darba dienām

Bļodiņa Arabia Finland Mumini Haru 12 cm

21,70 €

Bļodiņa Arabia Finland Mumini Haru 12 cm

Arabia Finland

Izsūtīšana līdz 25 darba dienām

Savvaļas sēņu pīrāgs

Ja plānojat nelielu ballīti ar draugiem un vēlaties viņiem kā uzkodu pasniegt ko patiešām izsmalcinātu, izmēģiniet šo recepti gardam sēņu pīrāgam ar kraukšķīgu sviesta apakšu. To ir vieglāk pagatavot, nekā domājat, un ēdiens ir patiešām iespaidīgs!

Sastāvdaļas plācenīšiem:




- 150 g kviešu miltu - 100 g auksta sviesta - 50 g skāba krējuma - Sāls.

Sastāvdaļas sēņu pildījumam:







- Sastāvdaļas: - 300 g svaigu sēņu (var izmantot arī žāvētas - tad pietiek ar 100 g) - 2 ēdamkarotes sviesta - 1 šalotes sīpolu - 2 ķiploka daiviņas - 3 olas - 150 g rīvēta nogatavināta siera ar spēcīgu garšu (var būt Čedaras, Grujēras vai Grana Padano) - 250 g skāba krējuma.

Pagatavošanas metode:

  1. Pagatavošana: mīklas sastāvdaļas ātri samaisa un ievieto ledusskapī uz apmēram 60 minūtēm.
  2. Pēc šā laika izņem, izveltnē, ievieto tortes veidnē un cep cepeškrāsnī 200 °C karstumā 15 minūtes.
  3. Karstā sviestā apcep smalki sagrieztu šalotes sīpolu un ķiploku, tad pievieno sagrieztas sēnes.
  4. Atsevišķā bļodā iejauc olas un sajauc ar rīvētu sieru un krējumu, pēc tam pievieno garšvielas pēc garšas. Var pievienot svaigu timiānu vai raudeni.
  5. Atdzesētās sēnes pievieno olu un siera maisījumam un viegli samaisa.
  6. Ielieciet visu uz cepta apakšas un ievietojiet cepeškrāsnī uz 30 minūtēm. Cep 200 grādu temperatūrā.

Sēnes ir pilnas umami, tāpēc tās iekaro un piešķir garšu daudziem ēdieniem. Tās ir vērts ēst ne tikai sezonā, jo saldētas un kaltētas ir vienlīdz gardas.

sēņu dēlis
sēņu tīrīšana