Kā pagatavot makaronus? Itāļu delikatese 5 veidos
Veikalos plaukti ir pārpildīti ar dažādiem makaronu veidiem. Tā ir delikatese, kas radusies Itālijā, bet ir ļoti populāra arī šeit. Nav brīnums - tie ir lēti un viegli pagatavojami. Ar piemērotu mērci tie pie jebkura galda uzburs galvu. Vai jūs zināt, kā pareizi pagatavot itāļu ēdienus ar to? Lasiet mūsu padomus.
Viss, kas jums jāzina par makaroniem
Makaronu veidi
Ir vērts sākt ar populārākajiem makaronu veidiem - kopā ar itāļu valodas nosaukumu un aprakstu. Lai tos visus uzskaitītu, būtu nepieciešams viss šis raksts, jo to ir vairāk nekā simts!
- Canelloni - apmēram 3 cm diametra caurulītes.
- Conchiglione - lielas čaumalas ar rievotu virsmu.
- Farfalle - loki.
- Fusilli - vafeles.
- Lasagne - lielas taisnstūra formas loksnes,
- Penne - mazas rievotas vai gludas caurulītes.
- Spageti - gari, plāni, pavediena formas makaroni.
- Tagliatelle - garas, plānas lentītes formas makaroni.
Kā pagatavot pašmāju makaronus?
Sastāvdaļas:
- 300 g 00 veida miltu, - 2 veselas olas, - 3 olu dzeltenumi, - 1 ēdamkarote olīveļļas, - 1 šķipsniņa sāls.
Pagatavošana:
Samaisiet mīklu un izspiediet mīklu, lai tā apvienotos. Pārceliet mīklu uz mīklas dēlīša un vienmēr mīciet līdz centram. Tai jābūt viendabīgai un elastīgai. Ietiniet to pārtikas plēvē un ielieciet ledusskapī uz stundu. Pēc šī laika sāciet mīklu rullēt, līdz tā kļūst vajadzīgā biezuma. Ja jums ir mašīna, varat to izmantot. Ļaujiet mīklai nožūt dažas minūtes no katras puses. Izgrieziet vajadzīgajās formās un brīvi izlīdziniet, lai tās nesaliptos.
Spageti un makaronu piederumu un rīku sadaļā atradīsiet makaronu mašīnas un citus nepieciešamos rīkus.
Makaroni itāļu gaumē jeb kādi makaroni?
Garšīgi (un veselīgi) makaroni ir al dente, t. i., nedaudz stingri.
Kas ir tik sarežģīts makaronu pagatavošanā? Katlā uzvāra ūdeni, ielej un izņem, kad makaroni ir mīksti. Bet vai tas tiešām ir tik vienkārši? Izrādās, ka, pēc daudzu itāļu šefpavāru domām, produktu labāk ir ievietot... aukstā ūdenī. Savukārt citi apgalvo, ka temperatūrai būtībā nav nekādas nozīmes. Kā tad ir ar šo makaronu? Tie noteikti ir jāsagatavo tā sauktie al dente, t. i., tiem jābūt nedaudz cietiem.
Acīmredzot, sākot termisko apstrādi ar ieliešanu aukstā ūdenī, produkts vienkārši kļūst cietāks un elastīgāks. Pārbaudiet to, un varbūt jūs atradīsiet jaunu ideālu makaronu recepti?
Makaronu gatavošanas noteikumi
Papildus ūdens temperatūrai, kas, kā redzams, var izraisīt strīdus, ir vēl daži noteikumi šī ēdiena pagatavošanai. Ievērojot tos, mūsu makaroni vienmēr būs perfekti:
- Uz katriem 100 g makaronu katlā ielejiet 1 litru ūdens.
- Pirms vārīšanas katlā ielejiet ēdamkaroti eļļas, lai makaroni nesaliptos.
- Kad ūdens ir uzvārījies, uz katriem 100 g pievienojiet šķipsniņu sāls. makaronu - to var pievienot arī agrāk, taču ūdens vārīsies ilgāk.
- Vienmēr vāriet makaronus vismaz tik ilgi, cik norādīts uz iepakojuma, lai tie būtu al dente.
- Kad makaroni ir izvārīti, tos nekad neizskalojiet ar aukstu ūdeni! Izmantojiet makaronu karoti vai cedītāju un izņemiet makaronus uz šķīvja.
Populāras itāļu makaronu ēdienu receptes
Spageti Carbonara
Sastāvdaļas:
- 200 g spageti makaronu, - 30 g kūpinātas cūkgaļas vai speķa, - 2 olas, - 50 g rīvēta parmezāna siera, - 2 ēdamkarotes olīveļļas, - svaigi malti melnie pipari.
Pagatavošana:
Sastāvdaļas 1. Pagatavošana: Sastāvdaļas recepte ir no Itālijas. Mēs mērcei nepievienojam krējumu, lai gan daudzās citās receptēs tas ir norādīts.
Makaronu vārām al dente saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma. Uzkarsē olīveļļu pannā un apcep žāvētos šķiņķus vai speķi, līdz tie kļūst brūni. Ja jums patīk ķiploku garša, varat pievienot šķipsniņu. Notecina cepšanas laikā radušos lieko taukus. Gaļai pievieno pagatavotos makaronus. Paņemiet makaronus no katla ar spageti karoti. Sastāvdaļas sajauciet pannā un atstājiet uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot. Ievietojiet olas. Pievieno piparus un smalki sarīvētu sieru. Maisījumam jābūt diezgan viendabīgam. Noņemiet gaļu un makaronus no karstuma un pagaidiet brīdi, lai temperatūra nedaudz pazeminās. Ielej olu mērci un visu kopā samaisa. Liek ēdienu uz šķīvja. Pasniedz ar vistas olas dzeltenumu un nedaudz rīvēta siera virsū.
Fusilli ar spinātiem
Sastāvdaļas:
- Sastāvdaļas: - 200 g fusilli makaronu (kārtainie makaroni), - 200 g saldētu sasmalcinātu spinātu, - 2 ēdamk olīveļļas, - 4 daiviņas sasmalcinātu ķiploku,
- šķipsniņa kajēnas piparu, - 100 g pilnpiena rikotas siera, - puse glāzes 30 % krējuma, - puse tējkarotes rīvētas citrona miziņas, - citrona sula, - 50 g parmezāna siera, - sāls un pipari.
Pagatavošana:
Pagatavo makaronus al dente saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma, notecina tos drenāžā un atstāj pusglāzi ūdens, kas palicis pāri no vārīšanas. Apcepiet spinātus pannā. Ūdenim pilnībā jāiztvaiko. Makaronu pārnes uz pannu. Pievieno olīveļļu, ķiplokus un kajēnas piparus. Visu samaisa kopā. Pievieno rikotas sieru, citrona miziņu un krējumu. Uzpilina ar citrona sulu. Pēc garšas pievieno sāli un melnos piparus. Ja konsistence ir pārāk cieta, pievienojiet vēl nedaudz ūdens makaroniem, lai iegūtu vēlamo rezultātu. Izkārtojiet ēdienu uz šķīvjiem un pārkaisa ar parmezāna sieru.
Penne ar sparģeļiem un vistu
Sastāvdaļas:
- 1 ēdamkarote olīveļļas, - ķekars svaigu zaļo sparģeļu, - 2 daiviņas smalki sagrieztu ķiploku, - 1 tējkarote granulēta sīpola, - 1 tējkarote žāvēta bazilika,
- 1 tējkarote žāvēta oregano, - šķipsniņa aso sarkano piparu, - puse glāzes mājputnu buljona, - 50 ml piena vai 12% krējuma, - 50 g rikotas siera, - 50 g rīvēta parmezāna, - sāls un pipari.
Pagatavošana:
Pagatavojiet makaronus al dente saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma. Uz pēdējām piecām minūtēm katlam pievieno nomizotus sparģeļus. Nosusiniet saturu. Katliņā uzkarsē olīveļļu un uz augstākās uguns divas minūtes apcep vistas gaļu. Samazina karstumu un pievieno visas garšvielas, izņemot sāli un piparus. Visu apcep vēl dažas minūtes. Pievienojiet buljonu, pienu vai krējumu, sieru un pusi parmezāna siera. Maisa, līdz izveidojas vienmērīga masa un rikota ir izkususi. Pievienojiet ēdienam makaronus un sparģeļus. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Novietojiet ēdienu uz šķīvja un pārkaisiet ar atlikušo parmezāna sieru. Var arī pasniegt parmezānu uz galda īpašā siera traukā, lai viesi varētu pievienot sieru pēc vēlēšanās.
Lasagne Bolognese
Sastāvdaļas:
- Sastāvdaļas: - lazanjas loksnes, - 1 liels sīpols, - 2 burkāni, - 300 g maltas tītara gaļas, - 2 kārbas sagrieztu tomātu, - 2 ēdamk olīveļļas, - (pēc izvēles) glāze baltā vīna, - glāze mājputnu buljona,
- 1 tējkarote oregano, - 1 tējkarote bazilika, - 2 ēdamkarotes sviesta, - 2 ēdamkarotes miltu, - 2 glāzes ļoti auksta piena, - šķipsniņa muskatrieksta, - 2 mocarellas bumbiņas vai 100 g parmezāna siera, - sāls un pipari.
Pagatavošana:
Sagatavošana: lazanjas lielums ir atkarīgs no jums, tomēr ir pieņemts, ka tai jābūt vismaz 3 kārtām. Šeit norādītās sastāvdaļas ir pietiekamas, lai pagatavotu mērci šādam ēdienam, kas ietilptu 20x40 cm cepeškrāsnsildāmā traukā.
Sīpolu sasmalcina ļoti smalki un burkānu sarīvē. Var izmantot virtuves kombainu. Uzkarsē eļļu pannā. Apcep sīpolus, līdz tie kļūst glazēti. Pievienojiet burkānus. Noklājiet un uz lēnas uguns sautējiet apmēram 3-5 minūtes, līdz dārzeņi kļūst mīksti. Pievienojiet malto gaļu un vāriet, līdz tā zaudē savu jēlo krāsu un sāk brūnēt. Šajā brīdī mērci var atšķaidīt ar baltvīnu, bet tas nav obligāti. Pannā pievieno tomātus un buljonu un rūpīgi samaisa. Iegūtā mērce ir diezgan plāna. Samazina mērci, līdz tā ievērojami sabiezē. Tas var aizņemt līdz pat 3 stundām. Pirms pašām beigām pievieno raudeni, baziliku, piparus un sāli. Pēc tam boloņase nedaudz jāatpūš un jāatdzesē.
Sagatavojiet bešameles mērci. Katliņā izkausē sviestu. Pievieno miltus un gatavo putraimu, līdz sajūt patīkamu, raksturīgu aromātu. Ielej pienu. Tam jābūt aukstam, lai neveidotos gabaliņi. Pievieno muskatriekstu un piparus. Intensīvi maisot, līdz virspusē parādās burbuļi. Konsistencei jābūt līdzīgai pudiņam. Atstāj malā, lai atdzistu.
Cepeškrāsnsildāmā traukā ielej nedaudz mērces, lai tā pilnībā nosegtu dibenu. Izkārtojiet neapstrādātas lazanjas loksnes. Makaroni izvārīsies cepeškrāsnī - tos nav nepieciešams iepriekš vārīt. Tad pārklājiet to ar vēl vienu mērces kārtu un virsū pārlejiet ar bešameli. Apkaisiet ar sagrieztu mocarellu vai rīvētu parmezāna sieru. Veiciet šīs darbības, līdz sastāvdaļas ir gatavas. Sieram vienmēr jābūt ēdiena vainagam.
Pārklājiet trauku ar alumīnija foliju un ievietojiet cepeškrāsnī, kas iepriekš uzsildīta līdz 180 grādiem. Pēc 20 minūtēm noņemiet alumīnija plēvi un atstājiet to cepeškrāsnī, līdz siers ir labi apbrūnējis un parādās raksturīgie burbuļi. Atcerieties, ka pirms sagriešanas šķēlēs un pasniegšanas lazanjai jāatpūšas vismaz 20 minūtes. Optimālais laiks ir līdz 45 minūtēm.
Cepti cannelloni
Sastāvdaļas:
- Sāls un pipari: 8 kaneloni, - 200 g maltas liellopa gaļas, - 250 g tomātu passata, - 50 g sviesta, - 1 sīpols, - 1 tējkarote oregano, - 8 mocarellas siera šķēles, - 1 ēdamkarote olīveļļas, - sāls un pipari.
Pagatavošana:
Sīpolu sagriež smalki un apcep karstā eļļā. Pievieno gaļu un uzkarsē, līdz tā ir labi apbrūnējusi. Pievieno visas garšvielas un 3-4 ēdamkarotes passatas. Visu kopā samaisa un atstāj atdzist. Ar pildījumu piepilda caurulītes. Esiet uzmanīgi, lai nepārpildītu. Iekšpusē jāatstāj nedaudz vietas. Cepeškrāsnsizturīgu trauku ietauko ar olīveļļu un ielej pusi no atlikušās passatas. Izkārtojiet pildītos canelloni. Pārējos makaronus pārlej ar atlikušo tomātu mērci tā, lai tā pilnībā pārklātu makaronus. Uz katras caurulītes uzliek pa siera šķēlei. Pārklājiet ar alumīnija foliju un ievietojiet cepeškrāsnī, kas iepriekš uzsildīta līdz 180 grādiem. Desmit minūtes pirms beigām noņemiet alumīnija foliju.