Kā pagatavot perfektu mājās gatavotu buljonu? Mūsu pamācība soli pa solim
Vai kāds var iedomāties svētdienas mājās gatavotas vakariņas bez buljona? Noteikti nē. Bet vai jūs zināt, kā šo zupu pagatavot nevainojami, lai tā garšo gluži kā mūsu vecmāmiņu? Izlasiet mūsu padomus, kā pagatavot gardu un sātīgu buljonu visai ģimenei.
Gudri izvēlieties buljona sastāvdaļas
Droši vien ikviens zina, ka, lai pagatavotu šo unikālo zupu, ir nepieciešami gaļas kauli un daudz dārzeņu. Mūsu valstī populārākās šķirnes, protams, ir mājputnu buljons, lai gan tikpat labi garšo arī liellopu vai jēra gaļas buljons, kā arī buljons, kas pagatavots no gaļas kombinācijas. Tāpēc iepirkumu saraksts ir šāds:
Sastāvdaļas:
- 1 vistas fileja, - puskilograms liellopa gaļas vai krūtsgabala, - 3 burkāni, - 2 gab.
pētersīļa sakne, - puse maza selerijas, - viens puravs, - ceturtdaļa Savojas kāpostu, - 2 sīpoli, - pētersīļi, - lociņi - vēlams svaigi, - lauru lapas, - garšvielas, - sāls un pipari.
Sāksim gatavot buljonu!
Tikai retais apzinās, ka ūdens kvalitāte, ar kuru mēs pārlejam gaļu buljona pagatavošanai, ļoti būtiski ietekmē pašas zupas vēlāko garšu. Ja mums nepatīk krāna ūdens garša, arī buljons nebūs pārāk labs - tam, cik garšvielu pievienosiet, nav nozīmes. Vislabāk ir izmantot pudelēs pildītu, avota vai filtrētu ūdeni. Sargieties no minerālūdens - tas nav piemērots vārīšanai.
Darbu sākam ar vistas gaļas sagatavošanu, kas jāsagriež porcijās. Buljonam vislabāk der šādi produkti:
- Sālījums: 1. Korp,
- spārni,
- kakls,
- dažas iekšas.
Dažreiz var pievienot sirdis vai kuņģus, kas piešķir raksturīgu, interesantu pēcgaršu. Lai atvieglotu darbu, ir vērts izmantot īpašas mājputnu šķēres.
Mājputnu šķēres buljona pagatavošanas atvieglošanai
Liellopu gaļu sagrieziet mazākos gabaliņos un nomizojiet dārzeņus. Apcep divus sīpolus uz uguns, līdz tie sāk smaržot. Ievietojiet visu gaļu un dārzeņus lielā katlā. Pievienojiet divas lauru lapas un dažus piparu graudiņus. Garšvielu daudzums katlā ir atkarīgs no jūsu gaumes - daži cilvēki dod priekšroku izteiktākai garšai. Ielejiet tik daudz ūdens, lai tas pārklātu visas sastāvdaļas. Novietojiet katlu uz lēnas uguns.
Slikts - katras mājsaimnieces bēda
Putekļi jeb raksturīgās putas, kas veidojas uz gatavu ēdienu virsmas, nav nekas cits kā saīsināts vārītu ēdienu proteīns. Tie nav kaitīgi veselībai, bet, ja tos nenovāksiet, jūsu buljons būs duļķains. Ievērojot visus padomus un lietojot apdegušus sīpolus, to daudzums būs minimāls, taču tie vienmēr var parādīties. Jūs varat izmantot noskalošanas karoti, kas noteikti atvieglos šo putekļu izņemšanu.
Attaukošanas karote uzlabos buljona dzidrumu!
Buljonu uz ļoti lēnas uguns vāra apmēram trīs stundas. Svarīgi, ka tas nedrīkst vārīties - tikai viegli "burbuļot". Tas zupu padarīs dzidrāku. Neuztraucieties par pārvārītiem dārzeņiem. Ja vērosiet procesu, burkāni un pētersīļi būs labi pat pēc šāda laika karstā ūdenī.
Dārzeņus un gaļu var gatavot atsevišķi
Pastāv divas buljona pagatavošanas metodes - vienā no tām gaļu un dārzeņus gatavo kopā jau no paša sākuma. Otrajā gadījumā dārzeņu buljonu zupai pievieno vēlāk, un to vāra īsāku laiku - trīs stundu vietā tikai vienu stundu. Abi paņēmieni ir pieņemami, taču īsāka termiskā apstrāde dažas sastāvdaļas padarīs mazāk pamanāmas. Tādējādi buljons būs "gaļīgāks". Viss ir atkarīgs no katra pavāra individuālajām vēlmēm. Ja jums ir šaubas, vai dārzeņi vārīšanas laikā nesadalīsies, pagatavojiet no tiem atsevišķu buljonu un pievienojiet to visam, kad vistas gaļa un liellopa gaļa būs gandrīz gatava.
Buljona vārīšanas pēdējais posms
Pēc trim stundām uz lēnas uguns buljonam jau jābūt raksturīgā dzeltenā krāsā. Šis ir brīdis, kad jāpievieno atlikušās garšvielas - ārstniecības salvija un pētersīļi. Mēs to darām tikai tagad, jo šiem garšaugiem ir ārkārtīgi spēcīga garša. Pēc dažām ūdenī pavadītām stundām zupa būs pilnībā piesātināta ar tiem, un gaļas un dārzeņu garša būs nenosakāma. Mums ir vēl 30 minūtes gaidīšanas, katlam uz lēnas uguns. Pēc šī laika izslēdzam plīti un ķeramies pie buljona tecināšanas.
Šķīdināšanas karote ir jūsu sabiedrotais
Lai izņemtu lielās sastāvdaļas - gaļu, burkānus, pētersīļus vai kāpostus -, neaizstājama būs siešanas karote. Ja vēlaties ļoti dzidru zupu, būs nepieciešams arī izvārījumu filtrēt caur marli, lai atbrīvotos no peldošām daļiņām un garšvielām. Daži cilvēki ēdiena gatavošanu pabeidz šajā posmā, taču ir vērts pieminēt vēl vienu soli.
Lai buljons būtu dzidrs
Ļaujiet buljonam atdzist. Ja jums patīk mazāk eļļainas zupas, šis ir īstais brīdis, lai no virspuses noņemtu liekos taukus. Šim nolūkam mums ir nepieciešama tikai vienkārša karote vai īpaša pipete vai separators. Tomēr tas nav obligāts solis. Lai buljons būtu maksimāli dzidrs, šādā buljonā ieber divus vistas olu baltumus un lēnām uzkarsē, nevis vāra. Arī tad zupa ir jānotecina caur marli. Pēc garšas nobauda un pēc garšas pievieno sāli un piparus. Uzkarsē, līdz tiek sasniegta vēlamā temperatūra. Pēc visām šīm procedūrām zupa ir gatava pasniegšanai.
Ar ko pasniegt buljonu?
Buljonu var pasniegt ar dažādām sastāvdaļām. Populārākā, protams, ir string nūdeles. Pirms pasniedziet zupu, pagatavojiet to saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma un noteciniet. Ielieciet to bļodiņās vai katliņos. Ja jums patīk arī burkāni vai nedaudz pētersīļu, pievienojiet arī tos. Sagatavojiet trauku un pavārnīcas karotes. Ielieciet buljonu traukā un novietojiet uz galda. Ielejot zupu, makaronus drīkst sasildīt tikai no zupas karstuma. Nelejiet tos uzreiz visus uz traukiem, citādi tie pārvārīsies. Izmantotajām pavārnīcām jābūt no keramikas vai nerūsējošā tērauda.