Mazā melnā... kafija. Pārbaudiet, ko jūs zināt, un uzziniet vairāk!
Johans Sebastians Bahs sacerēja kantāti par godu tai. Tās stādus dāvināja dižiem Eiropas valdniekiem. Gadsimtu gaitā tai ir bijuši gan dedzīgi atbalstītāji, gan pretinieki. Pieminekļi ir celti tiem, kas īpaši veicinājuši tās izplatību. Par to ir sarakstīti tūkstošiem lappušu. Kilograms Kopi Luwak, kas tiek uzskatīts par labāko pasaulē, maksā vairāk nekā 1 000 eiro. Kafija - karaļu un tautas dzēriens, ko gatavo un lieto miljoniem veidu. To ir vērts aplūkot ilgāk.
Kafijas izcelsme...
Kāds sakars kazām ir ar kafiju?
Leģenda vēsta, ka kafijas unikālās īpašības tika atklātas, pateicoties... kazām. Etiopijas gans vārdā Kaldi esot pamanījis sava ganāmpulka kazām neparastu stimulāciju, kas pamudinājusi viņu nobaudīt augļus, kurus ēda dzīvnieki. Tā viņš atklāja kafijas pupiņu unikālās stimulējošās īpašības. Pastāv arī cits leģendārs stāsts, kas kafijas uzmundrinošās iedarbības atklāšanu piedēvē Etiopijas mūkiem, kuri izmantoja kafijas sēklu novārījumu, lai izturētu garas nakts lūgšanu stundas. Kā jau tas bieži notiek ar leģendām, ir grūti pateikt, cik tuvu tās ir realitātei.
Apzināta kafijas augu audzēšana sākās Jemenā, kur pirmo reizi tika izmantots arī kafijas pupiņu grauzdēšanas process.
Etiopija, Jemena un Osmaņu impērija
Tomēr fakts ir tāds, ka šī cēlā dzēriena pirmsākumi meklējami Etiopijā. Iespējams, ka jau pirmajā gadu tūkstotī pirms mūsu ēras šīs teritorijas iedzīvotāji lietoja kafijas augļu novārījumus, lai mobilizētu savus spēkus pirms cilšu kaujām.
Mūsdienās viena no labākajām kafijām ir no Jemenas, kur kafijas augi tiek audzēti kalnainos apvidos līdz pat 3 000 metru augstumā virs jūras līmeņa. Tātad dzēriena, ko mēs lietojam šodien, izgudrotāji bija arābi. Tieši arābu kultūrā tika izstrādātas mūsdienās pazīstamās kafijas pagatavošanas un vārīšanas metodes. Iespējams, ka tā ir arī šā dzēriena nosaukuma autore. Arābu valodas termins kahva, kas nozīmē gan kafiju, gan vīnu, ar līdzīgu skanējumu izplatījās Tuvajos Austrumos un Eiropā. Arābu iekarojumi 15. gadsimtā, kas aptvēra Tuvos Austrumus, liecināja, ka šis dzēriens iekarotāju vidū iekaroja vēl vairāk nostiprinātāju. Osmaņu impērija 17. gadsimtā kļuva par lielāko kafijas lielvalsti, un, pateicoties turkiem, kafija sasniedza Eiropas kontinentu.
Kafija iekaro Eiropu un citus kontinentus
Labi zināma leģenda vēsta, ka poļu tautai bijusi vadošā loma kafijas izplatībā Eiropā. Pēc Sobieska uzvaras pie Vīnes 1683. gadā bēgošie turku iebrucēji esot atstājuši lielus kafijas krājumus, kurus Jerzy Franciszek Kulczycki izmantoja, lai Vīnē atvērtu pirmo kafejnīcu ar nosaukumu Zur Blaue Flasche. Kulčicka kafejnīcai neapšaubāmi bija liela nozīme, taču jau daudz agrāk Britu salās un Eiropas kontinentā tā sauktās kafejnīcas bija izveidojuši galvenokārt turku izcelsmes cilvēki, jo tikai šī tauta pārzināja šī dzēriena pagatavošanas noslēpumus. Briti bija kafijas pagatavošanas uzplaukuma priekšgalā - 1671. gadā Anglijā jau bija 3000 kafijas namu. Polijā kafijas vārīšana kļuva populāra tikai 17. gadsimta mijā.
Sākotnēji kafija bija elites dzēriens, bet 18. gadsimtā tā jau bija plaši izplatīta plašā sabiedrībā. Polijā to popularizēja ne tikai slavenības, bet arī dienas prese. Līdz ar kafijas dzeršanas ieraduma izplatīšanos radās vesela ar to saistīta kultūra. Fajansa un porcelāna manufaktūras sāka ražot kafijas servīzes, un kļuva plaši pieejami dažādi kafijas veidi - gardēži sāka pievērst uzmanību vissīkākajām garšas niansēm. Kafijai sāka pievienot pienu, krējumu, cukuru, austrumu garšvielas vai stipros alkoholiskos dzērienus. Kafejnīcas 18. un 19. gadsimtā kļuva par arvien populārākām tikšanās vietām, lai gan turīgo poļu muižnieku vidū kafijas dzeršanai mājās bija liela nozīme. Kādu laiku pat pastāvēja īpaša profesija - "kafejnīcas meistars", kvalificēts darbinieks, kas bija nodarbināts kafijas vārīšanai un pasniegšanai muižnieku muižās. Tas nebija vienkāršs uzdevums: kafija, ko pirka neapstrādātu, pirms pagatavošanas bija jāgrauzdē un jāmalta. Laika gaitā kafijas tirgus attīstījās tā, ka tagad bija iespējams iegādāties grauzdētu kafiju. Veikalos parādījās arī maltas kafijas kārbas, kuras pirmo reizi tika ražotas ASV 1878. gadā. Sākās izmantot dažādas kafijas pagatavošanas, pagatavošanas un uzglabāšanas iekārtas un piederumus.
Tajā pašā laikā Eiropas galdu iekaroja arī porcelāns. Porcelāna mīlestības dēļ tika izstrādātas īpašas kafijas tasītes: porcelāna tasītes ilgstoši noturēja iecienītā dzēriena temperatūru, savukārt tasītes šaura forma ļāva lēnāk iztvaikot tās saturam. Uzziniet vairāk par porcelāna vēsturi žurnālā Magazine: Porcelāns. Rūpīgi sargāts noslēpums.
8,90 €
Etiķetes vakuuma tvertnēm Fresh & Save Cube ar krīta marķieri 11 daļu
Zwilling
Izsūtīšana līdz 3 darba dienām
Kafijas pupiņu noslēpumi
Arabica un Robusta
Mums ir jāapzinās, ka ir tikai divas komerciāli audzējamas kafijas šķirnes: Arabica un Robusta. Arabica ir leģendārā kafija, kas savvaļā aug tikai Etiopijā un apzināti kultivēta Jemenā. Tās plantācijām nepieciešami īpaši apstākļi - vislabāk tā aug kalnainos apvidos (jo augstāk, jo labākas garšas īpašības). Tā ir ļoti jutīga suga, jutīga pret klimata pārmaiņām, slimībām un kaitēkļiem. Bieži vien Arabica plantācijās papildus tiek stādīti augsti augi, piemēram, banānkoki, palmas un bambusi - tie pasargā maigos kafijas augus no pārāk lielas saules gaismas.
Arabica kafija satur salīdzinoši maz kofeīna (1-1,7 %).
Tās audzēšana ir izplatījusies galvenokārt Āfrikā un Dienvidamerikā, un tā veido 70 % no visām kafijas plantācijām. Arabikas kafijas pupiņām ir raksturīga harmoniska, izsmalcināta garša un spēcīgs aromāts, bieži ar pikantām vai šokolādes notīm. Arabica kafijas garšas īpašības ir atkarīgas no daudziem faktoriem: kafijas veida (ir simtiem kafijas šķirņu, no kurām populārākās ir Arabica Typica un Arabica Bourbon), plantācijas augstuma, klimatiskajiem apstākļiem, kā arī grauzdēšanas metodes un ilguma.
Otrs kafijas veids ir Robusta. Tā ir tikai 19. gadsimtā atklāta kafijas suga, kas neprasa tik lielu rūpību kā Arabica. Robusta aug ātrāk, ir izturīga pret slimībām un labi panes klimata pārmaiņas. To var audzēt kalnu zemākajās daļās un pat zemienēs. Lielākās Robusta plantācijas atrodas Vjetnamā, Ugandā un Kamerūnā.
Robusta pupiņu kofeīna saturs ir 2 - 4,5 %.
Diemžēl Robusta pupiņām ir daudz sliktākas garšas īpašības - tās ir rūgtas un asas. Tā kā Robusta ir mazāk cēlā suga, tā ir trīs reizes lētāka par Arabica. Mūsu veikalos pieejamās gatavās maltās kafijas lielākoties ir abu veidu maisījumi - Robusta bieži tiek pievienota, lai palielinātu kofeīna saturu dzērienā.