PADOMI

Kā pagatavot kafiju? No neapstrādātām pupiņām līdz aromātiskam espresso

Kā pagatavot kafiju? No neapstrādātām pupiņām līdz aromātiskam espresso

Author:

Jānis Krūmājs

30.07.2021

Mūsdienās kafija ir klātesoša gandrīz katrā mūsu dzīves mirklī. Tā mūs pavada no rīta, bet tā ir arī labs sabiedrotais dāmu tikšanās reizēs un biznesa sarunās. Tā ir melnā karaliene, pret kuru jāizturas ar visām goda zīmēm, kādas pienākas ievērojamas ģimenes loceklim. Tas sākas kafijas pupiņu grauzdēšanas posmā.

Aromāta izcelšana - kafijas grauzdēšana un malšana

Kafijas pupiņas tieši no ugunskura...

Kafijas grauzdēšanas procesa pirmsākumi atbilst tās leģendai.

Viena no daudzajām leģendas versijām vēsta par meža ugunsgrēku Etiopijā, kura laikā cilts iedzīvotāji sajutuši grauzdēto pupiņu smaržu un tādējādi atklājuši kafijas grauzdēšanas priekšrocības. Citā leģendā minēts, ka Etiopijas mūki, saņēmuši kafijas pupiņas no kāda ganu ganiņa un iemetuši tās ugunī. Sajutuši skaisto aromātu, viņi nekavējoties izvilka tās no oglēm un pagatavoja no tām uzlējumu. Tomēr fakts ir tāds, ka kafijas pupiņas sāka grauzdēt tikai 14. gadsimtā - vispirms parastās pannās, pēc tam īpašās grauzdētavās.

Grauzdēšana izceļ aromātu

Ir svarīgi zināt, ka tikai grauzdēšanas procesā kafija iegūst savas aromātiskās īpašības. Ja neapgrauzdētā kafijā ir tikai 25 aromātiskie un garšas savienojumi, tad grauzdēšanas procesā ķīmisko procesu rezultātā kopējais aromātisko un garšas savienojumu skaits sasniedz vairāk nekā 700. Kafijas pupiņu grauzdēšanas ilgums, temperatūra un metode būtiski ietekmē kafijas garšu - jo augstāka temperatūra, jo kafijas garša ir savelkošāka, rūgtāka un spēcīgāka.

FormAdore kafijas grauzdēšana

Kafijas malšana

Ilgu laiku kafijas pupiņu malšanai izmantoja parastas miezernīcas. Tikai 15. gadsimtā, galvenokārt arābu valstīs, sāka parādīties specializēti rokas dzirnaviņas, līdzīgas tām, ko izmantoja garšvielu malšanai. Tomēr elektriskā dzirnaviņa izgudrojums, ko pirmo reizi izmantoja 1883. gadā Ņujorkā, revolucionizēja kafijas malšanu un padarīja to par triviālu. Arī 19. gadsimtā bija pieejami dzirnaviņas ar regulējamu malšanas biezumu. Mūsdienās mēs varam izvēlēties no vairākiem desmitiem kafijas dzirnaviņu veidu - mēs varam kontrolēt maluma rupjumu, porciju skaitu un varam veidot savus kafijas pupiņu maisījumus. Tāpēc eksperti iesaka neiegādāties iepriekš maltu kafiju, bet gan malt to pašiem tieši pirms lietošanas. Tikai tad mums būs iespēja pilnībā novērtēt kafijas garšu un aromātu!

Tāpēc apgādājiet sevi ar elegantu manuālo vai elektrisko kafijas dzirnaviņu un praktisku kafijas mērītāju, lai nomērītu vajadzīgo kafijas pupiņu daudzumu.

Īslaicīgs prieks

Droši vien ikvienam ir pazīstams svaigi maltu kafijas pupiņu debesu aromāts. Cienītāji uzskata, ka malta kafija saglabā pilnu garšu un aromātu līdz pat stundai - pēc šī laika daudzi garšas un smaržas savienojumi izplūst. Šajā apgalvojumā ir daudz patiesības, jo malšanas laikā no kafijas pupiņām izdalās papildu aromātiskās eļļas, kas nosaka kafijas garšu un aromātu.

Kafijas dzirnaviņas Collar zelta krāsa

107,20 €

Kafijas dzirnaviņas Collar zelta krāsa

Stelton

2 varianti

Kafijas dzirnaviņas Kilner

70,30 €

Kafijas dzirnaviņas Kilner

Kilner

Izsūtīšana līdz 2 darba dienām

Kafijas dzirnaviņas Mrs. Bean

64,30 €

Kafijas dzirnaviņas Mrs. Bean

AdHoc

Izsūtīšana līdz 3 darba dienām

Kilner kafijas dzirnaviņas
WMF Coffee Time cukura trauks

Īsa alus darīšanas vēsture

Malto kafijas pupiņu rupjumam jābūt atkarīgam no tā, kā kafija tiek pagatavota.

Senākais veids, kam nepieciešama ļoti smalka maluma kafija, ir kafijas pagatavošana turku stilā. Pretēji tam, ko jūs domājat, kafijai turku stilā nav nekāda sakara ar kafiju ar verdošu ūdeni, par ko šeit parasti runā. Kafijas pagatavošana notiek katliņā - senākie, kas datējami ar 15. gadsimtu, bija izgatavoti no vara. Malto kafiju pārlej ar aukstu ūdeni un vairākas reizes uzkarsē, līdz tiek iegūts pietiekami stiprs dzēriens - ļoti svarīgi ir neļaut tai uzvārīties. Tas ir diezgan darbietilpīgs un mūsdienās reti izmantots paņēmiens, taču tas ļauj iegūt dziļu garšu un aromātu.

Frančeskopreses vārītāji

Viens no vienkāršākajiem kafijas pagatavošanas veidiem ir pagatavot kafiju katliņā, kas aprīkots ar filtru. Jau 1763. gadā franču skārdnieks Donmartēns izstrādāja pirmo kafijas katliņu ar flaneļa filtru iekšpusē, kas ļāva ātri un viegli pagatavot kafijas uzlējumu. Līdz pat mūsdienām šāda veida kafijas katliņš ir piedzīvojis garu modifikāciju un uzlabojumu ceļu - tā ir Arne Jakobsena (Arne Jacobsen) izstrādātais Stelton kafijas katliņš. Izgatavots no mūsdienīgiem, karstumizolējošiem materiāliem un aprīkots ar filtru, tas ne tikai ļauj triviāli viegli pagatavot kafiju, bet arī ilgstoši saglabāt to siltu.

Pirmo virzuļveida kafijas vārītāju jau 1852. gadā izstrādāja francūži Mayer un Delforge. Tomēr lielu popularitāti tas ieguva tikai 20. gadsimtā. Kāpēc tik vēlu? Nu, galvenā problēma konstruktoriem bija izveidot pietiekami cieši pieguļošu virzuli, kas perfekti pieguļ pie trauka sieniņām. Tikai 1930. gadā Melior uzņēmums pilnveidoja konstrukciju, un kopš tā laika franču preses kafijas pagatavošanas aparātu ar virzuli tirgus piedzīvoja īstu uzplaukumu. Līdz pat šai dienai tas joprojām ir populārākais kafijas pagatavošanas veids Francijā un anglosakšu valstīs.

Presskanna kafijai vai tējai Segos

59,60 €

Presskanna kafijai vai tējai Segos

Zack

Izsūtīšana līdz 2 darba dienām

Kafijas pagatavošanas preskanna Foster French Press

219,30 €

Kafijas pagatavošanas preskanna Foster French Press

Stelton

Izsūtīšana līdz 2 darba dienām

Kāds ir virzuļkafijas pagatavošanas princips?

Ielejiet rupji maltu kafiju stikla traukā, ielejiet karstu ūdeni un pārklājiet. Pēc četrām minūtēm vākā ievietoto virzuli piespiež pie dibena un piestiprina pie sieta - tas atdala malto kafiju, un traukā paliek tikai aromātisks dzēriens ar pūkainu baltu putu. Frančeskopa kafijai ir raksturīga izcila, dziļa garša un aromāts. Tas ir tāpēc, ka aromātiskās eļļas nenokļūst uz papīra vai metāla filtra sieniņām, kā tas notiek citos kafijas pagatavošanas aparātos, un tām ir iespēja iegūt visu savu bagātību.

Amatniecisks kafijas sifons
Virzuļa franču preses kafijas pagatavošanas ierīce ar 2 tasēm Coffee Time

Kafijas automāti

Iespējams, pārsteidzoši, ka pirmie kafijas pagatavošanas aparāti, kuros izmantoja diferenciālo spiedienu, tika izstrādāti jau 19. gadsimta sākumā, vēl pirms virzuļu tipa kafijas pagatavošanas aparātiem. Franču optiķis Lebruns 1838. gadā radīja pirmo zemspiediena kafijas vārītāju, gadu vēlāk Žans Rišārs patentēja vakuuma vārītāju, kas bija aprīkots ar drošības vārstu, un no 1901. gada Itālijā sāka ražot pirmo komerciālo augstspiediena kafijas automātu. No šiem izgudrojumiem radās pašreizējie elektriskie spiediena espresso automāti un itāļu tipa kafetieri espresso pagatavošanai.

Iespējams arī bez kafijas automāta....

Kā pagatavot kafiju bez kafijas automāta? Lūk, ieteikums: Kā pagatavot kafiju bez kafijas automāta?

Kā darbojas espresso kafijas automāts?

Espresso kafijas automāta darbības princips ir tāds, ka karsts ūdens zem spiediena, parasti 9-15 bāru spiedienā, tiek virzīts caur sietu ar smalki samaltu kafiju. Ekstrakcijas laiks ir ļoti īss, aptuveni 25 sekundes, tāpēc pagatavotajā dzērienā izdalās mazāk kaitīgo vielu. Šādā aparātā pagatavota kafija, ko dēvē par espresso, parasti ir ļoti stipra un blīva, ar citkārt nepieredzēti intensīvu garšu un aromātu, pārklāta ar pūkainu krēmveida putu kārtu.

Pagatavotās kafijas garšu nosaka kafijas veids, kafijas saputināšana sietiņā, kā arī spiediena lielums.

Labi elektriskie kafijas automāti ir diezgan dārgi, apjomīgi un bieži vien sarežģīti ekspluatācijā. Tāpēc espresso kafijas automātiem lieliska alternatīva ir īpaši spiediena kafijas pagatavošanas aparāti, piemēram, Artisan sifonu vai pārlejamās kafijas pagatavošanas aparāti.

Spiediena kafijas automāti

Īpaša spiediena kafijas automātu šķirne ir klasiskie espresso kafijas aparāti jeb itāļu kafetieri, ko dēvē par moka. Tie sastāv no trim daļām: apakšējās ūdens tvertnes ar drošības vārstu, sietiņa, kurā ielej kafiju, un augšējās tvertnes gatavajam dzērienam. Ūdens, kas uzkarst plītī zem spiediena, ko rada tvaiks, iesūcas cauri sasmalcinātajai kafijai, un iegūtais brūvējums tiek iepildīts augšējā traukā. Šādi radītais spiediens ir diezgan zems (aptuveni 3 bāri), taču iegūtais espresso ir ļoti aromātisks.

Neapšaubāma kafijas automātu priekšrocība ir to vienkāršā lietošana un nelielais izmērs.

Papildus tipiskajiem daudzstūra formas itāļu kafijas automātiem mūsu tirgū ir pieejami arī sarežģītāki modeļi. Neapšaubāmi līderis šajā jomā ir itāļu uzņēmums Alessi - tas nav pārsteidzoši, ņemot vērā šā tipa kafijas aparātu itāļu izcelsmi. Ievērības cienīgs piemērs ir kafijas automāts 9090, ko projektējis slavenais Richard Sapper. Izgatavota no augstas kvalitātes nerūsējošā tērauda, tā ir viens no atpazīstamākajiem septiņdesmito gadu beigu un astoņdesmito gadu sākuma dizaina simboliem. Skatīt visas mūsu tērauda kafejnīcas.

Neliels mākslas darbs ir arī kafejnīca La Conica, ko Aldo Rossi projektēja Alessi vajadzībām. Tās vienkāršā, elegantā forma un neparastā meistarība ir šī mākslinieka darba kvintesence!

Lielākā daļa mūsu kafejnīcu ir piemērotas indukcijai.

Viegla kā putu mākonis

Vai jums patīk labi saputots krējums? Tad apsveriet, vai jums ir nepieciešams piena putotājs, lai to pagatavotu bez piepūles.

-17%
Kafijas kanna Lucino 150 ml

31,00 €31,00 €

Kafijas kanna Lucino 150 ml

Gefu

1 variants

Kafijas kanna Moka melns 300 ml

73,70 €

Kafijas kanna Moka melns 300 ml

Alessi

3 varianti

Kā par ... pārplūšanu? Lēna kafijas mode

Filtrēšanas kafijas podiņā

Jau kādu laiku Polijā modē ir kļuvusi kafija, kas tiek vārīta podiņā, ko sauc par chemex, kura saknes meklējamas Amerikas Savienotajās Valstīs. Šī skaistā filtrējošā kafijas katliņa izgudrotājs bija vācu izcelsmes Ņujorkas ķīmiķis Pīters Šlumbohms, kurš šo "filtrēšanas ierīci" patentēja pagājušā gadsimta 40. gados. Īpaša apkakle ļauj ievietot filtru šajā unikālajā karafe, kas ļauj kafijai lēni vārīties.

Lai gan ne visi lēnās kafijas filtru katliņi ir chemex, princips ir vienāds - kafija tiek filtrēta un vārīta vienlaicīgi, to lejot caur šauru karsta ūdens strūklaku, kuras temperatūra nepārsniedz aptuveni 90° C. Šādus brīnumus jūs atradīsiet arī FormAdore!

Dripper

Arī kafijas pilinātāji kļūst arvien populārāki. Kā tie darbojas? Lēnām, tas ir skaidrs :) Taču ir vērts būt pacietīgam, jo driperi izceļ labāko no jūsu kafijas. Piliens pa pilienam karstais ūdens piliens pa pilienam pilas maltajās kafijas pupiņās, pa ceļam uzņemot to aromātu. Nākamais posms ir filtrs, caur kuru pāriet tikai tas, kas kafijā ir vērtīgākais: aromāts, garša, smarža, smarža, krāsa. Kafijas biezumi paliek!

Konusveida kafijas filtrs Zwilling kafijai

28,80 €

Konusveida kafijas filtrs Zwilling kafijai

Zwilling

Izsūtīšana līdz 3 darba dienām

Kafijas pagatavošanas preskanna Leah

19,90 €

Kafijas pagatavošanas preskanna Leah

Bloomingville

Izsūtīšana 24 h laikā

Tūrisma kafijas automāts Drip Classic

no 29,50 €

Tūrisma kafijas automāts Drip Classic

Stanley

2 varianti

Konusveida kafijas filtrs Zwilling kafijai

28,80 €

Konusveida kafijas filtrs Zwilling kafijai

Zwilling

Izsūtīšana līdz 3 darba dienām

Visgaršīgākā melnā kafija

Klasiskā kafija ir melnā kafija - bez piedevām, piemēram, saldiem sīrupiem vai piena. Tomēr ne visi mīl "mazo melno". Ir daudz citu veidu, kā pagatavot kafiju... no kapučīno līdz latte! Izbaudiet!

Amatniecisks kafijas sifons
Virzuļa franču preses kafijas pagatavošanas ierīce ar 2 tasēm Coffee Time
Slow Coffee Style kafijas pagatavošanas ierīce ar karafu un šķīvīti