Kā jūs gatavojat suši? Tas nav nemaz tik sarežģīti!
Suši - tie priecē ar savu formu un pasniegšanas estētiku, tie ir veselīgi, viegli un, pats galvenais, satriecoši garšīgi. Diemžēl, neraugoties uz kulinārijas sajūsmu, regulāri restorāna apmeklējumi var būtiski ietekmēt maciņu. Par laimi, suši var viegli pagatavot arī mājās bez sarežģītām kulinārijas prasmēm. Ir nepieciešams tikai entuziasms un nedaudz zināšanu, lai tradicionālo japāņu rituālu ieviestu savās mājās.
Japāna ir ne tikai ziedošo ķiršu zeme, bet arī pasaulslavenā rīsu zeme, kuras krastus apskalo ūdeņi, pilni zvejas vietu, tostarp lašu un vēžveidīgo. Un, lai gan valstī pie Vislas laukos dominē rapsis un kvieši un populārākās jūras veltes Baltijas jūrā ir drīzāk siļķes, poļi ir iecienījuši vienu no japāņu virtuves pamatēdieniem. Ja arī jūs piederat pie suši cienītājiem, esat nonākuši īstajā vietā. Šodien mēs jums pastāstīsim, kas nepieciešams, lai suši pagatavotu mājās, un kā soli pa solim tos pagatavot. Jūs būsiet pārsteigti, cik tas ir vienkārši!
Kur baudīt labus suši?
Labākā suši vieta pilsētā slēpjas jūsu mājās!
3 iemesli, kāpēc mājās pagatavoti suši garšo labāk
- Suši pagatavošana ir lieliska izklaide. Suši ir moderni. Gatavojot kopā ar draugiem, tas kļūst ne tikai par izsalkuma remdēšanas veidu, bet galvenokārt par lielisku izklaidi. Suši gatavošana kopā ir ideāli piemērota arī divatā, romantiska randiņa laikā mājās. Šādā veidā suši ēšanas prieks var ilgt pat vairākas stundas.
- Autentiska japāņu virtuve - pagatavojiet suši tieši tā, kā jums patīk. Gatavojot suši mājās, varat būt droši, ka izmantotie produkti ir svaigi. Jūs varat izmantot arī tās sastāvdaļas, kas jums vislabāk patīk. Suši ar kūpinātu samu, papriku vai sēnēm? Kāpēc ne!
- Restorānos pasniegtie suši ir dārgi. Suši augstā cena ir labi zināma tiem, kas mīl to garšu un bieži vien ļaujas to baudīšanai. Suši augstā cena galvenokārt ir saistīta ar izmaksām, kas restorāniem rodas, lai iegādātos svaigas zivis. Lētāki komplekti, ko piedāvā mazāk pazīstamās iestādēs, rada aizdomas, ka pasniegtais ēdiens var būt nekvalitatīvs vai pat kaitīgs veselībai. Gatavojot mājās, jums ir iespēja ievērojami samazināt suši cenu, lai augstais rēķins nevienam nesabojātu apetīti.
Viss, kas nepieciešams, lai sāktu gatavot suši savās mājās
Suši ir izsmalcināts un elegants ēdiens, kura garšu nosaka detaļas. Tāpēc suši gatavošana jāsāk ar iepirkšanos. Suši pagatavošanai nepieciešamo produktu izmaksas var sasniegt pat vairākus simtus zlotu, taču ir svarīgi atcerēties, ka tās lielākoties būs atkārtoti lietojamas sastāvdaļas. Un, salīdzinot ar restorāna apmeklējumiem, ieguldījums ātri atmaksāsies.
Kas nepieciešams, lai suši pagatavotu mājās?
- rīsi suši pagatavošanai
Rīsi ir veiksmīga suši pagatavošanas pamatelements, un to pagatavošanas veidi dažādās receptēs var atšķirties, taču ir daži noteikumi, kas noteikti jāievēro. Kā pagatavot rīsus suši? Pirmkārt, mēs izvēlamies rīsus... suši pagatavošanai - tas ir svarīgi, jo to unikālā tekstūra un garša neļauj izmantot citus Āzijas virtuvē izmantotus rīsus. Otrkārt, mēs nedrīkstam kombinēt divus dažādus rīsu veidus. Viens no visbiežāk izmantotajiem rīsu veidiem Polijā ir Shinode. Labas kvalitātes rīsi jāmeklē austrumu pārtikas veikalos. Treškārt, labi pagatavotiem rīsiem jābūt lipīgiem, bet ne pārvārītiem vai mīkstiem. Vislabāk, ja jums ir īpašs katls suši rīsu pagatavošanai; ja tāda nav, stingri jāievēro recepte.
- rīsu etiķis
Rīsu etiķi izmanto suši mērces pagatavošanai. Tas ļauj rīsiem, kas vārīšanas laikā nav sālīti, iegūt garšu, un, pats galvenais, tā konsistence ļauj veidot rullīšus un bumbiņas. Ārkārtas situācijās to var mēģināt aizstāt ar vīna vai ābolu etiķi, taču tas nav ieteicams. Suši ir ēdiens, kura garšu ir ļoti viegli sabojāt, un neatbilstošu sastāvdaļu izmantošana ir vieglākais ceļš uz kulināro neveiksmi.
- wasabi
Japāņu tradicionālo poļu mārrutku ekvivalents. Tomēr to nevajadzētu uzskatīt par aizstājēju. Polijā wasabi ir pieejams tūbiņā vai pulvera veidā, kas pēc izšķīdināšanas ūdenī ir gatavs lietošanai.
- sojas mērce
Labas kvalitātes sojas mērcei jāsatur tikai dabīgas sastāvdaļas. Pasniedzot kopā ar suši, tā tiem piešķir izteiksmīgāku raksturu. Tai ir sāļa pēcgarša, un tā labi sader ar wasabi. Ja jums nav speciāla suši trauku komplekta, pasniedziet tos mazās bļodiņās vai salātu bļodiņās - tās der tikpat labi!
- nori
Nori jeb jūras aļģes ir pieejamas dažādās kvalitātes kategorijās: no zaļām un sarkanām, sudraba un zelta līdz pat dimanta. Pirmās ir vislētākās, bet ne vienmēr vissliktākās. Tās lieliski noderēs iesācēja rokās, atvieglojot ruļļu veidošanu. Nori patīk mitrināties, tāpēc ir svarīgi tos uzglabāt hermētiski noslēgtus, jo īpaši, ja iegādājaties lielāku iepakojumu.
- bambusa paklājiņš
Sarežģījumus rada nevis suši tīšana, bet gan piemērota paklājiņa trūkums, kas to padara neiespējamu. Tradicionāli suši pagatavošanai izmanto bambusa paklājiņus, taču mūsdienīgs un ļoti praktisks risinājums ir silikona paklājiņi, kas ir mazāk lipīgi un kurus ir daudz vieglāk uzturēt tīrus.
- suši naži
Suši gatavošana ir māksla. Tāpat kā gleznotājam ir nepieciešama ota, arī suši meistaram, pat tam, kurš gatavo suši mājās, ir obligāti jābūt suši nažam. Japāņu suši nazis, kas izgatavots no augstas kvalitātes oglekļa tērauda, ir dārgāks nekā tradicionālie Eiropas naži, taču tas ir ieguldījums kvalitātē gadiem ilgi. Katram no nažiem ir atšķirīgs, stingri noteikts mērķis: filetēšanai, zivju sagriešanai šķēlēs, dārzeņu smalcināšanai. Piemēram, nazis ar šauru, iegarenu asmeni ir ideāli piemērots gaļas un zivju plānai sagriešanai šķēlēs, savukārt Nakiri naži, kas līdzinās nažiem ar šķēlēšanas mehānismu, ir ideāla izvēle gan cietu, gan mīkstu dārzeņu griešanai šķēlēs. Japāņu naži būtu atrodami ikviena kulinārijas entuziasta virtuvē, ne tikai suši gatavošanas kontekstā. Šos nažus raksturo galvenokārt to cietība, asums, nodilumizturība un precizitāte, pateicoties kurai griešana kļūst patiešām ātra un sasmalcinātie gaļas, zivju vai dārzeņu gabaliņi ir pilnīgi vienmērīgi.
- Ēdamie dūrieni
Tās var būt metāla, koka vai plastmasas - izvēle ir atkarīga no jūsu personīgajām vēlmēm. Ir labi iegādāties kokteiļus ar statīvu, lai ēšanas laikā tos varētu glīti novietot. Tās var iegādāties suši piederumu komplektos vai kā atsevišķu produktu.
Kā pagatavot suši mājās? Soli-pa-solim receptes
Iesācēju japāņu virtuves cienītājiem suši pasaule var šķist diezgan biedējoša. Jo īpaši visi tie dīvaini izklausītie nosaukumi, kas amatierim maz ko pasaka. Lai viegli orientētos jebkurā suši restorānā un iemācītos, kā suši pagatavot mājās, jums atliek tikai iemācīties japāņu valodu... Vai arī varat ielūkoties mūsu ceļvedī.
Populārākie suši veidi:
1. maki
Kad mēs domājam par suši, mēs parasti domājam par maki. Tas ir populārākais suši veids Eiropā. Maki ir vienkārši rīsi ar sastāvdaļām, kas ietīti nori. Iegūtais rullis tiek sadalīts mazākās strēmelēs. Lūdzu, ņemiet vērā, ka maki ēd veselu, 1 šķēle nozīmē 1 kumosu!
Atkarībā no sastāvdaļu skaita un to iesaiņojuma veida maki var iedalīt šādos veidos:
- hosomaki
Maki ar vienu sastāvdaļu. Japānā tās sauc par "gu", un katrai no tām ir savs atšķirīgs nosaukums. Tādējādi mēs atšķiram, piemēram, sakemaki, kas ir maki ar laša pildījumu, vai tekkamaki - maki ar tunci.
- futomaki
Tie ir tā sauktie biezie ruļļi. Tie ir lielāki nekā hosomaki, jo tos gatavo no vismaz 4 sastāvdaļām. Versija pieredzējušākiem.
- uramaki
Gatavojot uramaki, mēs mainām secību. Tā sauktos apgrieztos maki no ārpuses ieskauj rīsi, kas parasti ir papildināti ar sezama sēklām. Šāda ruļļa iekšpusē ir gu, piemēram, lasis vai tuncis, kas papildus ietīts nori.
2 Nigiri
Ja eiropietis izvēlēsies maki, tad japānis izvēlēsies nigiri. Tā ir ar rokām veidota sfēriska vai iegarena rīsu porcija, uz kuras tiek likts īpašs piedevas ēdiens. Visbiežāk tiek izvēlēti jēla vai kūpināta laša vai jūras velšu gabaliņi. Atkarībā no sastāvdaļām mēs varam sastapties ar, cita starpā, šādiem ēdieniem:
- akami
Nigiri veids, ko visbiežāk pasniedz ar tunci. Japāņu valodā izteiciens "akami" nozīmē "sarkanā gaļa".
- shiromi
Shiromi gatavo no baltas gaļas zivīm. Mēs to ēdam, piemēram, ar mencu.
- nimono
Nigiri sauc par nimono, ja papildu sastāvdaļa ir iepriekš termiski apstrādāta. Piemēram, tas attiecas uz jūras veltēm.
Laša suši - vienkārša recepte iesācējiem
Sastāvdaļas:
Sastāvdaļas: 1 glāze suši rīsu
6 ēdamkarotes etiķa
2 ēdamkarotes cukura
1 tējkarote sāls
wasabi
200 g auksti kūpināta laša
nori (aptuveni 5 šķēles)
Atcerieties, ka suši pasniedz ar sojas mērci, wasabi un marinēta ingvera gabaliņiem.
1. solis
Pagatavojiet rīsus
Pirms vārīšanas noskalojiet rīsus. Lai to izdarītu, ieberiet tos bļodā un pārlejiet ar tekošu ūdeni. Izmaisiet un izlejiet ūdeni. Atkārtojiet, līdz ūdens ir tīrs. Kad esat pabeiguši skalošanu, atstājiet rīsus ūdenī apmēram 20-30 minūtes. Brīvo laiku varat izmantot, lai pagatavotu rīsu miezeri. Rīsu etiķi ielej katliņā, pievieno cukuru. Uzkarsējiet javu uz lēnas uguns, viegli maisot. Atstājiet gatavu javu atdzist. Pēc tam atgrieziet rīsus, noteciniet un ielejiet svaigu ūdeni proporcijā 1 glāze ūdens uz 1 glāzi rīsu. Rīsus uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, tad samazina gāzi un atstāj uz 13 minūtēm. Izslēdziet gāzi un atstājiet rīsus vārīties vēl ceturtdaļstundu. Visā vārīšanas laikā rīsus turiet apsegtus. Vārītus rīsus izvāriet bļodā un pārlejiet ar mērci.
2. solis
Sagatavojiet iecienītākos papildinājumus
Mūsu suši ir ar kūpināta laša šķēlītēm, bet tikpat labi varat izmantot, piemēram, tunci. Varat arī paplašināt saturu. Avokado vai svaiga gurķa gabaliņi lieliski sader ar kūpinātu lasi.
3. solis
Aptiniet
Izklājiet bambusa paklājiņu priekšā un novietojiet uz tā nori. Jūras aļģu paklāja pusei jābūt vērstai uz augšu. Rīsus vienmērīgi izklājiet plānā slānī uz nori virsmas, atstājot nedaudz vietas gar malām. Vidusdaļā izkārtojiet kūpināta laša šķēli. Neaizmirstiet par wasabi! Jūs varat nedaudz pievienot starp zivs gabaliņu un rīsu virsmu vai arī uzklāt to uz nori malas. Salieciet virzienā uz centru, katru reizi neatcerieties nospiest saturu uz leju tā, it kā gatavotos to aizzīmogot.
4. solis
Sagrieziet šķēlēs
Ja jums mājās ir profesionāls suši nazis - veiksme garantēta. Ja nē, izvēlieties asāko un bezzobaināko. Grieziet uzmanīgi, lai nesabojātu jūras aļģes. Lai suši gabaliņi būtu nelieli un tos varētu ņemt mutē veselus.
Gatavs!
Kā ēst suši? Mājas etiķete
Suši ir viens no tiem ēdieniem, ko labprāt ēd arī ar acīm. Tas ir saistīts ar japāņu tradīcijām un prasa ne tikai pareizu pagatavošanu, bet arī noteikumu un normu ievērošanu, kas nodrošinās, ka vakars vai pēcpusdiena ar suši nebūs tikai parasta maltīte, bet pārvērtīsies par īstiem svētkiem sajūtām.
Servēšanas estētika - kā pasniegt suši mājās?
Suši jāpasniedz glīti un estētiski. Precīzi sagriezti suši gabaliņi rūpīgi jāsakārto uz dēlīša vai šķīvja tā, lai nesabojātu telpu starp tiem. Izvēlieties vizuāli pievilcīgu dēlīti, izmantojot mūsu ieteikumus: Ne tikai griešanai ... 5 veidi, kā izmantot virtuves dēlīti. Blakus šķīvim jābūt atsevišķām bļodiņām wasabi un ingveram. Tādas sastāvdaļas kā sojas mērce ir daudz lētāk iegādāties lielos traukos. Tomēr liela pudele uz galda neizskatīsies glīti. Tāpēc, ja plānojat ilgtermiņā sadraudzēties ar tradicionālo japāņu virtuvi, ir vērts ieguldīt līdzekļus profesionālā sojas mērces dozatorā. Suši bieži tiek pasniegti romantiskā vakarā divatā vai kā daļa no kopā sanākšanas ar draugiem. Ja vēlaties radīt atbilstošu noformējumu un atmosfēru, ir vērts iegādāties oriģinālu suši komplektu, kas sastāv no koka pamatnes un atbilstošiem un izturīgiem keramikas traukiem un nūjiņām. Viesu, kuriem nav pieredzes suši ēšanas procesā, ērtībām ir iespējams izmantot ērtas knaiblītes, kas aizstāj nūjiņas.
Savoir vivre pie galda - nedariet to!
- Nepiespiediet viesiem ēst ar kociņiem. Suši ir viens no nedaudzajiem ēdieniem, kas jāēd ar rokām.
- Nesakošļājiet suši gabaliņus, ņemiet tos mutē veselus un izbaudiet visu sastāvdaļu garšu.
- Neiemērciet rīsus sojas mērcē, jo tie uzreiz uzsūks pārāk daudz. Iemērciet tajā zivs gabaliņu.
- Nesajauciet wasabi ar sojas mērci, bet uzklājiet to tieši uz zivs gabaliņa.
- Neuzskatiet ingveru par suši gabaliņu piedevu, tā uzdevums ir neitralizēt garšu no vienas porcijas līdz nākamajai.
- Pārāk daudz nerunājiet par to, kā esat pagatavojis suši, vienkārši turpiniet to ēst. Suši vienmēr vislabāk garšo svaigi, tūlīt pēc pagatavošanas.
Izbaudiet!