Mājās gatavoti konservi: kalendārs un padomi
Konservēšanas sezona ir sākusies. Mājās gatavoti ievārījumi, konservi, sulas vai biezeņi ir ne tikai ārkārtīgi garšīgi, bet galvenokārt veselīgi risinājumi. No kādiem augļiem un dārzeņiem vislabāk gatavot konservējumus maijā un no kādiem jūlijā vai septembrī? Iepazīstieties ar mūsu kalendāru un uzziniet, kas jums nepieciešams, lai pagatavotu burkas ar gardu saturu.
Aprīlis - bērzu sula un lāču ķiploki
Jau aprīlī var sākt gatavot mājas konservējumus. Šajā mēnesī bērzi izdala sulas, kurām piemīt veselībai labvēlīgas īpašības. Tāpēc, ja vēlaties, lai jūsu pieliekamajā būtu pudeles ar šī koka sulām, jums jāatceras tās ievākt jau pavasara sākumā. Aprīlis ir arī īstais laiks, lai pagatavotu lāceņu ķiploku konservus, piemēram, pesto vai marinētus ķiplokus.
Maijs - rabarberu, sparģeļu, mandeļu vai pieneņu laiks.
Ja pavasaris ir atnācis īstajā laikā un aprīlis nav atnesis salnas un sniegu, maijā jau ir daudz svaigu augļu un dārzeņu, ko baudīt - tieši laikā, kad var gatavot mājas konservējumus. To vidū ir sparģeļi, rabarberi, jauni botāniskie augi un mežrozītes. Šajā pavasara mēnesī var pagatavot arī mājās gatavotas sulas, tinktūras un ievārījumus no nātrēm vai pienenēm, ko daudzi dēvē par pieneņu.
Jūnijā - zemenes, ķirši, bietes vai varbūt pirmie gurķi?
Jūnijā konservu gatavošanas iespējas ir vēl lielākas. Galvenais auglis, kas šajā gadalaikā valda uz šķīvjiem un burciņās, ir zemenes. Zemeņu ievārījumi un kompoti noteikti ir kaut kas tāds, kas noteikti būtu jāglabā pagrabā, jo īpaši tāpēc, ka šo izcilo augļu sezona nav pārāk ilga. Tāpēc ir patīkami, ka arī rudenī un ziemā varam baudīt to garšu. Arī jūnijs priecē ar ķiršu un zemeņu sarkanumu un saldumu. Bet tas vēl nav viss - šajā pirmajā vasaras mēnesī varam pagatavot konservējumus no bietēm, ziedkāpostiem, spinātiem vai dillēm, kā arī no dārzeņiem, kas parādās maijā, - jau minētajiem sparģeļiem vai mandeles. Neaizmirstiet arī par pirmajām mazajām salātēm - šie gurķi noteikti ir trāpījums!
Jūlijā - gurķi, kabači, jāņogas un pirmās saldās plūmes.
Jūlijā gurķi, kabači, baklažāni un zaļās pupiņas ir galvenie dārzeņi, ko var izmantot konservēšanai. No pirmajiem no tiem var pagatavot marinētus gurķus vai marinētus gurķus. Un kā ir ar augļiem? Šis ir mēnesis, kad to noteikti netrūkst. Varam baudīt jāņogas, kazenes, mellenes vai pirmās avenes, kā arī ērkšķogas, ķiršus vai mellenes. Šis vasaras mēnesis ir arī pilns ar aprikozēm, persikiem, pirmajām plūmēm un tik ļoti iecienīto plūškoku. Turklāt jūlijs ir gailenīšu sēņu konservu sezona, tāpēc jūs varat pagatavot, piemēram, gailenes etiķī vai sviestā sautētas gailenes.
Augusts - laiks tomātiem, pirmajiem āboliem, avenēm un rencēlijām.
Augusts ir mēnesis, kad vēl vairāk cilvēku gatavo mājas konservējumus. Mēs runājam par ievārījumiem un konserviem, kā arī sulām un liķieriem. Šajā gadalaikā jūs varat papildināt savu pieliekamo krātuvi ar produktiem, kas cita starpā gatavoti no dažādiem tomātiem, bietēm, patisoniem, pirmajām sēnēm vai rudzupenēm. Šis ir arī ideāls laiks, lai gatavotu konservējumus no pirmajiem āboliem un bumbieriem, plūmēm, rencēlijām, aronijām vai avenēm. Turklāt augustā var labi izmantot augļus un dārzeņus, kas pieejami mēnesi agrāk, piemēram, kabačus, kazenes vai mellenes.
Septembris, kas smaržo pēc sēnēm, āboliem un paprikas.
Septembris mums uzreiz asociējas ar smaržīgiem, sulīgiem āboliem, saldām plūmēm un aromātiskām sēnēm. Tomēr tas nav vienīgais pamats konservējumiem, ko var baudīt šajā gada mēnesī. Tas ir bagāts arī ar vīnogām vai persikiem, kā arī vilkābeles, gāršas un plūškoka ogām, kas ir ideāli piemērotas sulām un tinktūrām. Septembrī ir vērts pagatavot arī konservētus piparus un... valriekstu liķieri. Papildus šķidro konservu gatavošanai var ķerties arī pie riekstu žāvēšanas, kas ziemā ir ideāli piemēroti visu veidu kūku un desertu pagatavošanai.
Oktobris - lielisks laiks kāpostiem, ķirbjiem, mežrozēm un cidonijām.
Septembris iezīmējas ar āboliem, riekstiem, papriku vai sēnēm, bet oktobrī vislielāko uzmanību pievērsiet... kāpostiem. Šis ir lielisks laiks, lai pagatavotu mājās skābētus kāpostus. Šajā rudens mēnesī ir vērts sagādāt arī cidoniju, ķirbju, dzērveņu, mežrozīšu vai vēlīno bumbieru un ābolu krājumus, kas ir ideāli piemēroti mājas ievārījumu, sulu vai tinktūru pagatavošanai. Turklāt šis joprojām ir piemērots laiks sēņu vai aroniju konservu gatavošanai.
Novembris - konservēšanas sezonas beigas
Novembrī beidzas augļu un dārzeņu konservu sezona. Tomēr šajā pēdējā mēnesī joprojām varat pagatavot burkas ar aroniju vai ķirbju saturu. Ja laika apstākļi ir labvēlīgi, ir vērts veltīt laiku arī pēdējo mežrozīšu produktu pagatavošanai. Turpmākajos mēnešos atliek tikai izbaudīt mājās gatavotu gardumu garšu, kas pagatavoti jau aprīlī.
Mājās gatavoti konservi - kas jums nepieciešams?
Lai pagatavotu mājās gatavotus ievārījumus, sulas vai tinktūras, vispirms ir vajadzīgi augļi un dārzeņi - galu galā tie ir visu šo konservu pamatā. Marinētu gurķu gadījumā jums būs nepieciešamas arī dilles vai ķiploki, bet valriekstu liķierim būs nepieciešams spirts un cukurs. Tomēr ar sastāvdaļām vien nepietiek - ir vajadzīgi arī piemēroti trauki un piederumi. pareizie trauki un piederumi. Burkas un pudeles ir absolūti nepieciešamas - FormAdore sortimentā tās atradīsiet dažādu formu un izmēru. To klāsts ir no klasiskām burkām, kas aprīkotas ar pagriežamu skārda vāciņu, līdz nedēļas burkām ar gumijas blīvējumu pasterizācijai. Ja paredzēts izmantot burkas, tad obligāti ir nepieciešami hermētiski aizskrūvējami vāciņi, un arī tādu mums ir pietiekami daudz. Tos var iegādāties gan atsevišķi, gan praktiskos komplektos pa vairākiem. Gatavojot augļus un dārzeņus, noderēs tādi palīgrīki kā kauliņu griezēji, kātiņu atdalītāji, mizotāji un griezēji. Tie ļauj ātri un bez piepūles noņemt sēklas un kātiņus un sagriezt sastāvdaļas vajadzīgajos gabaliņos. Ievārījumu un sīrupu iepildīšanai noderēs speciāla burbuļbļodiņa - tā ļoti atšķiras no klasiskajām piltuvēm un daudz labāk nekā tās spēj izspiest ievārījumus.
Un, kad dārzeņus un augļus būsiet salikuši burkās un sulas pārliejuši pudelēs, būs nepieciešams labs katls to vārīšanai un cepšanai. Svarīgākais, lai tam būtu liela ietilpība. FormAdore zīmola klāstā cita starpā ir arī Kilner tērauda katli ievārījumu un ievārījumu cepšanai - uzticami un ļoti izturīgi. Gatavojot mājās gatavotus ievārījumus, jums var noderēt arī īpašs karstu burciņu novācējs vai termometrs ievārījumu temperatūras pārbaudei. Un ko darīt, ja vēlaties savu pieliekamo papildināt ar marinētiem gurķiem, kāpostiem vai redīsiem? Vienkārši izmantojiet īpašas muciņas vai marinēšanas traukus, kuros dārzeņi raudzējas, izdaloties oglekļa dioksīdam. Šis piederumu un ierīču komplekts ļaus pārvērst jūsu virtuvi par īstu konservu karalisti - un vasarā pagatavotie ievārījumi, sulas vai liķieri priecēs jūsu mājinieku un viesu garšas kārpiņas visu ziemu. Atverot gatavu konservu burkas, atveris ir īsts glābējs. Neraugoties uz šķietamību, tas ir piederums, ko izmanto pat vislielākie spēkavīri - dažkārt burkas vienkārši nevēlas sadarboties. Šāds neliels, neuzkrītošs sīkrīks var sniegt nenovērtējamu atbalstu cīņā ar spītīgo vāciņu. Pārbaudiet, kas vēl jūs gaida mūsu sortimentā, un papildiniet visu komplektu, un jūs ātri kļūsiet par īstu mājas konservu meistaru!