Kā cept steiku? Soli pa solim
Liellopa gaļas steiks ir amerikāņu virtuves klasika. Perfekta steika cepšana ir īsta māksla, taču to var apgūt ikviens no mums. Viss, kas jums jādara, ir jāapgūst daži vienkārši noteikumi. Cik ilgi jācep steiks? Kā pagatavot liellopa steiku, lai tas būtu lieliskas garšas? Iepazīstieties ar pārbaudītu recepti.
Pareizas gaļas izvēle steikam
Kā cept steiku? Viena no ideāla steika pagatavošanas garantijām ir pareizas gaļas izvēle. Jo tā ir labāka, t. i., jaunāka, svaigāka, no labas šķiras liellopu gaļas, jo steiks būs garšīgāks. Tai jābūt gaļai, kas iegūta no gaļas šķirnes govs vai buļļa, ar garšvielām. Eksperti norāda, ka tiem, kas dod priekšroku maigākai gaļai pēc konsistences un garšas, jāizvēlas liellopa fileju steiks. Laba izvēle ir arī cepta liellopa gaļas steiks, entrecote steiks un liellopa kājas steiks, lai gan tiek uzsvērts, ka šāda veida gaļas steiki vairs nebūs tik maigi un sulīgi, tomēr tas nenozīmē, ka tie būs mazāk garšīgi. Tas ir ideāls risinājums intensīvas un spēcīgas liellopu gaļas garšas cienītājiem.
Izvēloties gaļu, pievērsiet uzmanību tauku daudzumam. Tas attiecas gan uz smalkajām tauku nogulsnēm gaļas iekšienē, tā saukto marmorējumu, gan arī uz tauku slāni ap steiku. Galu galā tauki ir garšas nesēji, un tieši pareizais tauku daudzums gaļā ir tas, kas ceptu steiku padara maigu, sulīgu un aromātisku.
Pareizi sagatavojiet gaļu cepšanai
- Gaļu izņemiet no ledusskapja pietiekami agri.
Pirms cepšanas steiks jāizņem no ledusskapja vismaz 30 minūtes pirms plānotās termiskās apstrādes. Ir arī labi to nosusināt ar papīra dvieli. Kā pagatavot liellopa steiku? Atcerieties, ka uz pannas nekad nedrīkst likt aukstu gaļu, jo tas strauji pazeminās pannas temperatūru, kā rezultātā gaļa būs nevienmērīgi apbrūnējusi. Lai gan tai būs brūna krāsa, iekšpusē tā būs auksta un jēla.
- Pirms cepšanas gaļai pievienojiet garšvielas.
Viens no kulinārijas mītiem ir, ka steiku pirms cepšanas nedrīkst sālīt. Tā nav taisnība! Taisnība, ka, sālot gaļu, no tās izplūst sulas, taču steika sālīšana tieši pirms cepšanas neietekmē tā sulīgumu. Turklāt gaļa cepšanas laikā kļūst maigāka, tāpēc, ja to nesālīsiet pirms ievietošanas pannā, sāls nespēs tajā iesūkties. Attiecībā uz pipariem - tie jāpievieno steikam tikai pēc tam, kad tas izņemts no pannas, jo cepšanas laikā tie sadegs.
Izvēlieties pareizo pannu steikiem
Kā pagatavot steiku? Vēl viena no nevainojami izcepta steika garantijām ir izvēlēties kvalitatīvu steikupannu. . Tai jābūt pannai ar biezu dibenu, vienmērīgi uzkarsētai, kas uzkrāj siltumu un pēc tam atdod to atpakaļ ceptajam ēdienam. Uz kā cept steikus?
Tērauda panna
Ideāla izvēle steiku cepšanai ir tērauda panna, kas garantē lielisku karstuma sadalījumu un vienmērīgu uzsildīšanu. Tomēr atcerieties, ka pirms gaļas cepšanas panna ir ļoti labi jāuzkarsē un jāapsmērē.
Ideālai pannai steiku cepšanai jābūt izgatavotai no augstas kvalitātes tērauda, un tās dibenam jābūt nedaudz biezākam. Izlasiet arī mūsu rokasgrāmatu par to, kā cept pannā veselīgi.
Čuguna panna
Čuguna pannas ir smagas un cietas, un tām nepieciešams ilgs laiks, lai uz karstu, taču tās ilgāk notur karstumu un vienmērīgi to sadala. Tāpat kā ar tērauda pannu, ir jārūpējas, lai panna būtu pietiekami ietaukota, lai gaļa nepieliptu pie virsmas.
Keramikas panna
Steiku cepšana pannā ar keramikas pārklājumu ir lielisks veids, kā pagatavot šo gaļu. Keramiskajā pannā ceptā gaļa nepielipst pie tās virsmas un skaisti apbrūnē.
Grila panna
Grila pannas apakšdaļa atgādina grila grilu, kas ļauj pagatavot aromātisku un sulīgu steiku, neizmantojot papildu taukus.
Turklāt, cepot steiku uz šāda veida pannas, rodas interesants vizuāls efekts, kas izpaužas kā režģis uz gaļas virsmas. Ja šaubāties, kuru pannu izvēlēties, noteikti izlasiet mūsu žurnālu "Grila panna - čuguna vai tērauda?
Kā pagatavot steiku? Rīcība ar gaļu cepšanas laikā
- Izvēlieties pareizos taukus
Viena no galvenajām lietām, kas jāatceras, cepot steiku, ir izvēlēties pareizos taukus ar augstu dūmu temperatūru, jo steiki tiek cepti augstā temperatūrā - līdz 150 grādiem pēc Celsija. Tāpēc steiku drīkst cept tikai dzidrinātā sviestā, rapšu eļļā vai rafinētā olīveļļā. Tomēr jāatzīmē, ka steikiem, lai tie skaisti apbrūnētu, nav nepieciešams liels tauku daudzums, jo brūno krāsu nodrošina olbaltumvielu un cukuru reakcijas, tāpēc, ja jums ir nelīpoša panna bez taukiem, jūs varat veiksmīgi cept gaļu uz tās, nepievienojot taukus.
- Cepšanas laikā gaļu nepārduriet.
Izmantojiet lāpstiņu, lāpstiņu vai knaibles, vēlams koka vai silikona, lai pagrieztu steiku uz otru pusi vai izņemtu to no pannas. Atcerieties, ka gaļu nedrīkst durt ar dakšiņu, jo tā izplūdīs visas sulas, tādējādi zaudējot garšu un aromātu.
Kā pagatavot labu steiku? Uzziniet vairāk par 6 steiku cepšanas pakāpēm!
- Zilais - ļoti asiņains steiks, kas ir tikai viegli apcepts, 1 minūti no katras puses. Gaļa no ārpuses ir viegli apbrūnējusi, bet no iekšpuses ir pavisam jēla un nedaudz silta, un pieskārienam tā ir mīksta, gandrīz gobaina.
- Rare - sagriežot, asiņainais steiks ir intensīvi sarkanā krāsā, un no tā izplūst sulas, bet jau var novērot olbaltumvielu šķelšanās procesu. Piespiežot, tā tekstūra joprojām ir gobaina, lai gan jau jūtama neliela pretestība. Gandrīz 2 minūtes no katras puses apcepot gaļu, jūs sasniegsiet "rare" pakāpi.
- Vidēji rets - vidēji rets steiks. Šī ir vispopulārākā steiku cepšanas pakāpe. Lai to iegūtu, gaļa no katras puses jācep apmēram 3 minūtes. Sagriežot gaļu, tā ir viegli sārta, bet sulas vēl viegli izplūst. Tas ir mīksts un elastīgs uz tausti.
- Vidēji - vidēji cepts steiks. Katrā pusē tas jācep apmēram 4-5 minūtes. Gaļa ir bāli sārta, stingrāka un vidū nedaudz sagriezta.
- Vidēji labi - labi apcepts steiks, apmēram 6-7 minūtes no katras puses. Gaļas krāsa ir brūngana. Steiks ir stingrs, bet, pieskaroties, lokans.
- Well done - steiks ir ļoti labi apcepts. Tas jācep 8 minūtes no katras puses. Gaļa ir brūnā vai pelēkā krāsā, stingra un no tās neizplūst plazma.
Neatkarīgi no tā, kādu cepšanas pakāpi izvēlēsieties, atcerieties, ka vispirms jāuzkarsē panna, tad tauki un tikai tad jācep steiks.
Dodiet steikam atpūtu
Pēc steika izņemšanas no pannas nolieciet to malā uz 5-10 minūtēm, lai gaļa nedaudz atpūstos. Šī procedūra ļaus asinīm un sulām vienmērīgi sadalīties pa visu gabalu. Tādējādi šķiedrvielas atbrīvojas, gaļa paliek vienmērīgi iekrāsota, mīksta, maiga, stingra un sulīga. Pēc nogatavināšanas gaļu sagriež gabaliņos ar steika nazi un ēd.
Kā pagatavot steiku? Atklājiet izmēģinātu un pārbaudītu liellopa gaļas steika pagatavošanas recepti!
Sastāvdaļas:
- Sastāvdaļas: 1 liellopa gaļas steiks, kas sver 225 - 250 g.
- 2 ēd.k. rapšu eļļas
- 50 g dzidrināta sviesta
- 3 zariņi svaiga rozmarīna
- 2 ķiploka daiviņas
- rupja jūras sāls
- svaigi malti pipari
Pagatavošana:
- Tūlīt pirms cepšanas steiku no abām pusēm sāliet.
- Gaļu ievietojiet labi sakarsētā pannā ar eļļu un cepiet 3 minūtes vienā pusē, pēc tam apgrieziet uz otru pusi.
- Pannā pievieno 50 g dzidrināta sviesta, rozmarīna zariņus un sasmalcinātas ķiploka daiviņas.
- Gaļu cep vēl apmēram 3 minūtes, ik pa brīdim apcepot ar pannā izveidojušos mērci.
- Izņemiet steiku no pannas un no abām pusēm sasmalciniet ar pipariem.
- Pirms pasniegšanas steiku uz dažām minūtēm noliek malā, lai tas atpūstos. Izbaudiet!
Kā cept liellopa gaļas steiku un kādi noteikumi jāievēro, lai galu galā iegūtu sulīgu un aromātisku gaļu?
Apkoposim:
- izvēlieties labas kvalitātes liellopa gaļas gabalu; vislabākā izvēle ir fileju steiks, rostbifs, striploin vai kāju steiks;
- vismaz 30 minūtes pirms cepšanas izņemiet gaļu no ledusskapja, lai tā sasniegtu istabas temperatūru;
- pirms cepšanas gaļu sālīt un pēc cepšanas sālīt ar pipariem;
- izvēlieties piemērotu pannu steika cepšanai; labākās ir čuguna, tērauda, keramikas un grila pannas;
- cepiet steikus taukos ar augstu dūmu punktu;
- cepšanas laikā steiku nepārdurt;
- ir 6 steiku cepšanas pakāpes: ļoti labi gatavs, labi gatavs, vidēji labi gatavs, vidēji labi gatavs, labi gatavs un ļoti labi gatavs;
- pēc cepšanas ļaujiet gaļai 5-10 minūtes atpūsties.
Mēs esam pārliecināti, ka visi mūsu sniegtie padomi ļaus jums pagatavot perfektu steiku savā virtuvē.