Uzmanieties, karsti! Kā pasargāt sevi no apdegumiem virtuvē?
Tauku šļakatas no karstas pannas, tvaiks no tējkannas, katla malas vai verdoša ūdens, šķirojot nūdeles, - virtuvē nav grūti apdegt. Pat nelieli apdegumi var būt diezgan sāpīgi, tāpēc ir svarīgi zināt, kā sevi pasargāt un, ja negadījums tomēr notiek, kā ātri kādam palīdzēt. Šīs zināšanas ir noderīgas ne tikai pieredzējušiem pavāriem, bet galvenokārt iesācējiem viņu kulinārajos eksperimentos, jo tieši viņiem visbiežāk notiek dažādi negadījumi.
Kā novērst apdegumus?
Ideālā gadījumā, protams, apdegumi nedrīkst rasties. Gan mūsu vecmāmiņas, gan veselības un drošības eksperti varētu mums daudz pastāstīt par drošu ēdiena gatavošanu. Un, lai gan parasti mēs šādus padomus uztveram ar šķipsniņu sāls, dažkārt ir vērts tos īstenot praksē.
Kas jums ir jāpatur prātā, jo īpaši, ja esat nepieredzējis pavārs vai gatavojat kopā ar bērniem?
- Mēģiniet ieradumu visus karstos katlus un pannas satvert, izmantojot tikai cimdu vai cimdu. Tas ir drošākais veids, kā izvairīties no apdegumiem. Karsto katlu vai vāciņu pārvietošanai izmantojiet cimdus, un cimdi jāvelk arī pirms kastroļa vai kūkas izņemšanas no cepeškrāsns - tas ir svarīgi, jo garš cimds pasargā ne tikai jūsu roku, bet arī apakšdelnu no karstā gaisa, kas nāk no aizvērtajām durtiņām.
- Nekad ar neapklātu roku nesniedzieties virs verdoša ūdens vai zupas katla - karstie tvaiki var nopietni apdedzināt ādu! Uzvelciet aizsargcimdu vai sniedzieties ar roku blakus katlam.
- Centieties no liela augstuma nemest verdošā ūdenī sagrieztus dārzeņus vai gaļas gabalus pannā ar izkusušiem taukiem, jo šļakatās eļļas vai karstā ūdens šļakatas var jūs smagi apdedzināt.
- Uzmanieties no karsta gaisa brāzmām - ne tikai atverot cepeškrāsni, bet arī trauku mazgājamo mašīnu, ja tā tikko ir pabeigusi mazgāšanas ciklu.
Kuru cepeškrāsns cimdu izvēlēties?
Tradicionāli, no auduma, vai mūsdienīgi, no silikona vai neoprēna - kādu virtuves cimdu izvēlēties? Katram no tiem ir savas priekšrocības un trūkumi, kurus ir vērts zināt pirms lēmuma pieņemšanas. Svarīgs ir arī roku aizsarga oriģinālais dizains, krāsa un forma, jo labi izvēlēts aksesuārs var arī izdaiļot virtuvi. Atcerieties, ka ir jāaizsargā abas rokas, tāpēc vislabāk ir iegādāties divus cimdus komplektā.
Cimdu veids | Priekšrocības | Trūkumi |
---|---|---|
Auduma |
|
|
Silikona |
|
|
Neoprēna |
|
|
Mājas aizsardzības līdzekļi pret apdegumiem
Ja apdegums jau ir radies, ir labi zināt, kā palīdzēt sev vai cietušajai personai. Protams, smagu apdegumu gadījumā būs nepieciešama speciālista palīdzība, taču, ja runa ir par nelielu traumu, mājas līdzekļi noteikti sniegs atvieglojumu.
- Visefektīvākais veids, kā nekavējoties mazināt sāpes, ir novietot apdegušo vietu zem auksta ūdens strūklas, taču tā nedrīkst būt ļoti auksta, tikai vēsa. Šādi atdzesējiet apdegušo ādu vairākas minūtes, līdz sāpes ievērojami mazināsies. Nelielu, vieglu apdegumu gadījumā ūdens vietā var izmantot arī citus aukstus šķidrumus, piemēram, tēju vai pienu, vai pat svaiga kartupeļa šķēli.
- Nākamais solis ir rūpīgi nosusināt apdegušo ādu ar sterilu marli un uzlikt sausu pārsēju (ja apdegums ir liels). Pārsējs jāmaina reizi dienā, lai novērstu infekciju.
- Mājas līdzekļi apdegušas ādas nomierināšanai (vieglu 1. vai 2. pakāpes apdegumu gadījumā) ir kumelīšu, kliņģerīšu un plūškoka uzlējumi. Iemērciet vati uzlējumā un maigi mazgājiet ādu vairākas reizes dienā. Šiem augiem piemīt ādu nomierinošas, atjaunojošas un dezinficējošas īpašības.
- Nogurumu dzīšanu paātrinās arī aptiekā iegūti nomierinoši preparāti, piemēram, alvejas želeja vai kliņģerīšu ziede. Tomēr tos var lietot tikai tad, ja uz ādas nav atvērtas brūces.
- Apdegumu gadījumā var palīdzēt arī kompreses no marles, kas iemērkta pienā, jo pienā esošie tauki mazina sāpes un paātrina dzīšanas procesu. Pienam, protams, jābūt aukstam un... pilnpienam.
- Lai novērstu rētas veidošanos, uz sausās ādas apdeguma vietā uzklājiet lavandas eļļu, kas sajaukta ar olīveļļu, vai šķidras E vitamīna kapsulas. Uzklājiet šos preparātus uz apdegušās ādas apmēram trīs reizes dienā.
Kā aizsargāt darba virsmas no karstuma?
Karsti katli, trauki, tvaiki un sakarsējuši tauki var būt bīstami ne tikai pavāriem, bet arī virtuves ierīcēm. Ja vēlaties, lai jūsu virtuve ilgi spīdētu kā jauna, ievērojiet dažus vienkāršus padomus. Daži no šiem ieteikumiem būtu jāņem vērā jau dzīvokļa vai mājas projektēšanas posmā.
- Virtuves darba virsmām nepieciešama vislielākā aizsardzība, jo karsti katli un pannas var atstāt nevēlamas pēdas. Vienmēr atcerieties izmantot karstu katlu turētājus - ir vērts paņemt līdzi vairākus, lai izšķirošajā brīdī nevajadzētu tos panikā meklēt virtuves atvilktnēs. Dekoratīvie apakštasītes arī skaisti izskatīsies uz viesistabas vai ēdamistabas galda.
- Svarīga ir pareiza ventilācija virtuvē - koka skapīši vai darba virsmas ir jutīgas pret ūdens tvaiku izdalīšanos gaisā. Mitrums var izraisīt mēbeļu deformēšanos un krāsas maiņu. Tāpēc vienmēr atcerieties ieslēgt tvaika nosūcēju (tam jādarbojas ne tikai gatavošanas laikā, bet arī kādu laiku pēc tam), regulāri tīriet ventilācijas režģus un vēdiniet virtuvi.
- Arī karsta tēja, kafija vai piens, kas izliets un atstāts uz darba virsmas, var radīt neglītus traipus. Tāpēc tūlīt pēc izliešanas noslaukiet virsmas līdz sausumam ar mīkstu drānu vai virtuves dvieli.
- Ne cepeškrāsni, ne trauku mazgājamo mašīnu nedrīkst atvērt uzreiz pēc gatavošanas vai mazgāšanas. Karstie tvaiki nokļūs uz mēbelēm un nelabvēlīgi tās ietekmēs.
Kuru plītiņu izvēlēties?
Ideālai plīts plātnei pirmkārt un galvenokārt jāspēj izolēt un aizsargāt mūsu galda virsmas un galdus no karstuma. Tomēr svarīga ir arī tās forma, krāsa un materiāls, jo tā ir arī dekoratīvs elements. Atkarībā no jūsu vajadzībām varat izvēlēties šķīvīti, kas ir locīts, stepēts vai tāds, kas pats pielāgojas trauka izmēram un formai.
Mūsdienīgi plastmasas šķīvīši
Tie ir visizturīgākie pret karstumu, krāsaināki un pieejami visdažādākajās formās. Rezultātā starp plastmasas paliktņiem ikvienam ir kaut kas piemērots. Nelielās virtuvēs būs vēlami salokāmie paliktnīši, ietaupot vērtīgo vietu virtuvē.
Priekšrocības:
- Krāsu un formu daudzveidība.
- Moderns dizains.
- Augsta temperatūras izturība (līdz +340 ˚C).
- Viegli tīrāms.
- Izstiepjamie modeļi pielāgojas trauku izmēram un aizņem maz vietas virtuves skapī.
Trūkumi:
- Tie lielākoties iederas modernā interjerā. Vintāžas virtuvēs labāk izskatītos koka vai metāla paliktņi.
Klasiskie koka paliktņi
Tie skaisti izskatīsies retro, vintage vai klasiskā interjerā. Izgatavoti no dabīga priedes vai ozola koka vai praktiska saplākšņa, tie izolē karstus traukus no galda virsmas vai galda virsmas un tajā pašā laikā izskatās eleganti un mūžīgi. Īpaši stilīgi izskatās paliktņi, kuros smalkkoksne, piemēram, tīkkoks, ir apvienota ar nerūsējošā tērauda elementiem.
Neparasti paliktnīši cienītājiem
Ja meklējat kaut ko patiešām neparastu, iepazīstieties ar paliktņu klāstu, kas izgatavoti no neapstrādāta akmens. Vienkāršā forma, dabiskā, piesmīnētā krāsa un neparastā tekstūra padara šo aksesuāru lieliski izskatīties modernā interjerā, kur svarīga ir katra detaļa. Akmens paliktņus var izmantot arī kā šķīvjus, piemēram, suši, sieram vai citām uzkodām, kā arī kā stikla vai kokteiļu glāžu turētājus.
Pievilcīgi un funkcionāli sīkrīki var kalpot ne tikai kā aizsardzība pret apdegumiem vai karstumu, bet arī kā estētiska, uzmanību piesaistoša detaļa, kas papildina jūsu virtuves unikalitāti. Tos ir vērts ņemt vērā, iekārtojot dzīvokli vai māju. Tās būs arī lieliska dāvana jauniegūtajiem mājokļu īpašniekiem.