Kas ir veselīgāks: smalks sviests vai aromātiskā eļļa?
Ir daudz mītu, maldīgu priekšstatu un puspatiesību par dažādiem tauku veidiem. Bieži vien kļūdaini tos saista ar sirds slimībām, aterosklerozi vai lieko svaru. Daudzi cilvēki pat izvēlas izslēgt bēdīgi slavenos taukus no sava uztura. Tikmēr daudzi uztura speciālisti uzskata, ka tie ir būtiska uztura sastāvdaļa un ka ogļhidrāti ir kaitīgāki par taukiem. Šodien mēs aplūkojam sviestu un eļļu, kas ir gandrīz katrā mājsaimniecībā, - vai tie ir mūsu ienaidnieki vai sabiedrotie? Noskaidrosim!
Sviesta rullītis
Sviests, zoonozes produkts
Sviests ir dabīgs produkts, ko ražo no govs piena krējuma. Mēs, protams, runājam par īstu sviestu, kas satur aptuveni 82 % tauku. Tāpēc tas satur dabīgas dzīvnieku olbaltumvielas, kas, cepot sviestā, ir viegli sadedzināms. Tāpēc produktu apstrādei pannā augstā temperatūrā ieteicams izmantot dzidrinātu sviestu, t. i., bez olbaltumvielām.
Vērtīgas sviesta sastāvdaļas
Sviests satur daudz A vitamīna, kuram mēs, cita starpā, esam pateicīgi par labu redzi. Tas ietekmē arī augšanas procesus, tāpēc tas ir būtiska sastāvdaļa jaunāko bērnu uzturā.
Sviests nodrošina mūs arī ar D vitamīnu, kas, kā zināms, ir atbildīgs par veseliem zobiem un stipriem kauliem. Pateicoties E vitamīna saturam, sviests palīdz aizkavēt novecošanās procesus mūsu organismā.
Unikāla garša!
Papildus visām šīm sastāvdaļām sviestam ir arī izsmalcināta garša. Pievienots konditorejas izstrādājumiem, tas padara tos kraukšķīgus un garšīgus, savukārt sviestā saberztas olas ir... tās ir vienkārši debesis! Sviests ir arī neaizstājama gardu Holandes mērču un mājās gatavotu sviestmaižu sastāvdaļa. Kraukšķīga Kaiser maizīte ar nedaudz svaiga sviesta - kurš no mums varētu tam atteikt?
Sviesta ietekme uz mūsu veselību
Tātad, vai sviesta kubiņš vispār slēpj kādus trūkumus? Diemžēl jā. Sviests ir ļoti sātīgs un satur daudz holesterīna, jo tajā ir augsts piesātināto tauku saturs . Tomēr, tāpat kā citi dzīvnieku izcelsmes tauki: siers, speķis, piens, sviests ir vērtīgs enerģijas avots organismam. Turklāt šie tauki aizsargā iekšējos orgānus no bojājumiem. Turpretī jaunākie pētījumu rezultāti liecina, ka piesātinātās taukskābes neveicina sirdslēkmes un insulta risku, kā pieņemts uzskatīt.
Olīveļla?
Eļļa tikpat sena kā (gandrīz) pasaule
Olīveļļu no olīvkoka spieda jau pirms daudziem gadsimtiem - eļļu ražoja senie grieķi, kam sekoja romieši un viduslaiku mūki Eiropas klosteros..... Interesanti, ka olīvkoks dzīvo līdz pat 2000 gadu, tātad šodien patērētā eļļa ir tā pati eļļa, kas tika iegūta pirms daudziem gadiem! Vēl viens interesants fakts ir tas, ka olīvkoks zied visu gadu un ražo augļus līdz pat mūža beigām.
Veselīga eļļa
Šī Vidusjūras delikatese ir iekarojusi goda vietu arī Polijas virtuvē. Vai tas ir pareizi? Olīveļļa ir bagāta ar A, D, E un K vitamīniem. Tāpēc tā labvēlīgi ietekmē mūsu ādas, kaulu un zobu stāvokli. Tai piemīt arī pretiekaisuma iedarbība, un tā bieži vien ir noderīga cīņā pret alerģijām. Tas ir lielisks papildinājums salātiem, mērcēm un marinādēm. Tā ir piemērota arī cepšanai, lai gan labāk izmantot zemākas kvalitātes eļļu, lai nezaudētu uzturvielas.
Un kādu eļļu izvēlēties? Tas nav tik vienkārši!
Pērciet extra virgin - tā ir visveselīgākā!
Vai ir kādi mīnusi? Tāpat kā visi tauki, arī šī eļļa ir kaitīga pārmērīgā daudzumā. Arī izvēloties to, mums jābūt ļoti uzmanīgiem - vislielāko labumu veselībai un garšai sniedz nefiltrēta augstākā labuma neapstrādāta eļļa.
Eļļas veids | Īpašības |
---|---|
NEAPSTRĀDĀTA AUGSTĀKĀ LABUMA EĻĻA | Šis ir augstākās kvalitātes produkts - iegūts aukstā neapstrādāta spieduma procesā, tas ir pilnīgi dabīgs tauki bez jebkādām piedevām, zaļgani biezs un biezs. To var izmantot arī kā salātu mērci, bet vēlams neapstrādātu. Augstākā labuma neapstrādātas olīveļļas skābuma līmenis nepārsniedz 0,08 %. |
Neapstrādāta olīveļļa arī ir neapstrādāts produkts, bet tās skābuma līmenis ir lielāks par 0,08 %, bet mazāks par 2 %. Tā ir piemērota cepšanai, ēdiena gatavošanai un kā papildinājums salātiem. | |
LAMPANTE OILE | Šī veida olīveļļu rafinē, t. i., karsē. Uzkarsējot eļļu, tā zaudē garšu, aromātu, polifenolus un vitamīnus, tāpēc pēc tam to sajauc pareizās proporcijās ar neapstrādātu vai īpaši neapstrādātu eļļu. |
OLĪVU IZSPAIDU EĻĻA | Šim veidam pieder sansa eļļa (nosaukums itāļu valodā) un pomace eļļa (nosaukums angļu valodā). Tie ir zemākās kvalitātes produkti, ko iegūst no spiešanas procesa atlikumiem. Tām pievieno ķīmiskus šķīdinātājus, atstājot produktā tikai nedaudz pašas eļļas. Olīvu izspaidu eļļu rafinē, un tā kļūst derīga patēriņam. |
Kā uzglabāt sviestu un eļļu?
Sviests
Pretēji vispārpieņemtam uzskatam, ledusskapis nav vienīgā vieta, kur to uzglabāt. Nav bīstami to uzglabāt istabas temperatūrā - tas satur tikai dažus procentus ūdens, tāpēc tā nav vide, kas būtu labvēlīga baktēriju attīstībai. Tomēr pārliecināsimies, ka tas atrodas tīrā traukā ar vāku. Labākais risinājums ir labi zināmie sviesta trauki, kas būs ne tikai funkcionāls piederums, bet arī virtuves rotājums. Tāpēc apsvērsim, kurš no tiem ir vislabākais.
Olīveļļa
Olīveļļa jāuzglabā no gaismas pasargātā un vēsā vietā. Tomēr jāizvairās no ledusskapja, jo pārāk zemā temperatūrā tā var sacietēt. To var glabāt oriģinālajā iepakojumā vai iepildīt īpašā dozatorā. Mēs iesakām izvēlēties pēdējo variantu - dozators ir parocīgs un būs arī lielisks dekoratīvs skaisti klāta galda rotājums. Tā izskatam ir jāatbilst jūsu virtuves vai ēdamistabas iekārtojumam. Jūs varat izvēlēties no keramikas, stikla vai tērauda dozatoriem. Ielieciet tajos savus iecienītākos garšaugus un garšvielas, un eļļa iegūs neatkārtojamu aromātu. Lielisks risinājums ir oriģinālie eļļas un etiķa dozatori "2 vienā". Ar tiem jūs varat vienā piegājienā pagatavot savus iecienītākos salātus.
Plusi un mīnusi - eļļa vai sviests?
Sviesta priekšrocības un trūkumi
Priekšrocības:
- Sastāvā ir labvēlīgie A, D un E vitamīni,
- Sniedz enerģiju un aizsargā iekšējos orgānus,
- Izcila garša un ir papildinājums daudziem ēdieniem!
Trūkumi:
- Satur daudz piesātināto tauku un paaugstina holesterīna līmeni,
- uz tā nedrīkst cept, ja vien tas nav dzidrināts,
- tā kļūst sasmakusi, tāpēc tā ir pareizi jāuzglabā.
Eļļas priekšrocības un trūkumi
Priekšrocības:
- Satur labvēlīgos A, D, E un K vitamīnus,
- darbojas pretiekaisuma un labvēlīgi ietekmē ādu,
- garšo gan ar bagetēm, gan salātos,
- var kombinēt ar balzametiķi, lai pagatavotu mērces.
Trūkumi:
- Ir vairāki veidi, tāpēc izvēlieties veidu ar savu galvu.